College

Košice, Slovakia

Studere Medisin i utlandet i Slovakia på Pavol Jozef Šafárik University (UPJS) i Kosice

Opptaksprøve i Norge Stort universitetssykehus Lave kurskostnader Populært for transfers

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Opptaksprøve
 • Kafeteria
 • Snacksautomat
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Data lab

Pavol Jozef Šafárik University (UPJS) i Slovakias nest største by Košice har fem fakulteter hvor du kan studere medisin, vitenskap, kunst, jus og statsforvaltning

Byen Košice har sterke akademiske tradisjoner. Det første universitetet ble grunnlagt allerede på 1600-tallet. Over tid ble utdanningssystemet utviklet og nye fakulteter og institusjoner ble opprettet. I 1959 ble P. J. Šafárik Universitetet grunnlagt, men det medisinske fakultet ble grunnlagt allerede i 1949 som en del av det Slovakisk universitetet.

Det medisinske fakultetet tilbyr kurs i generell medisin og odontologi. Fakultetet består av 57 institusjoner som gjennomfører studier i ulike fag. Alle lærere er høyt utdannede og mange av dem har vitenskapelig bakgrunn. På fakultetet jobber 40 professorer, 45 dosenter og 144 universitetslektorer. Hvert år har fakultetet for medisin ved universitetet over 2000 studenter, hvorav ca. 250 er internasjonale.

Levekostnadene i Slovakia er betydelig lavere enn i Norge, noe som bidrar til at studentene kan få ned budsjettet sitt under studietiden. Utdanningen gir rett til studielån, og du kan søke om støtte fra Lånekassen.

Om du har studert medisin ved et annet universitet innen EU har UPJS ofte veldig sjenerøse regler for transferstudenter. Du kan regne med å få godkjent de fleste av dine tidligere krus. Kontakt oss gjerne for mer informasjon om en transfer er aktuelt for deg.

Medisinstudier i utlandet innen EU/EØS

Det er et trygt valg å studere medisin i et EU/EØS-land, som medisinutdanning i Slovakia, da det finnes spesifikke medisinske direktiver innen EU/EØS. Disse direktivene betyr at hver medlemsstat godkjenner ditt vitnemål fra et annet EU/EØS-land og gir deg tillatelse til å jobbe som lege eller tannlege uten å stille spesifikke krav til tilleggsutdanning- eller språkkunnskaper.

For å jobbe som lege eller tannlege etter at du har fullført studier i utlandet, må du søke om autorisasjon fra Helsedirektoratet. Helsedirektoratet fungerer også som en informasjonsenhet for spørsmål om autorisasjoner. Du kan kontakte Helsedirektoratet hvis du har flere spørsmål om hvordan det fungerer med autorisasjon.

Košice

Košice er Slovakias nest største by med ca. 260 000 innbyggere. Det er en veldig vakker by med mange gamle spektakulære bygninger, kirker og historiske monumenter.

Byen ble grunnlagt på 1200-tallet og utviklet seg over tid til et av landets kommersielle, vitenskapelige og kulturelle sentrum. Som en av Europas fremste kulturelle hovedsteder, er det mye å se på og gjøre i byen. Man kan besøke museer og kunstgallerier, dra på teater, kino eller sitte på en av byens musikklubber. Byen er også kjent som en ungdomsby, da gjennomsnittsalderen for befolkningen er 35 år.

Det finnes et stort antall studentforeninger og klubber på P. J. Šafárik University. Som medisinstudent kan du bli medlem i Association of the Students of Medicine in Košice og delta i flere av klubbens ulike aktiviteter, som for eksempel prosjektene «Dental Alarm» og «Day for Health», aktiviteter for barn innlagt på sykehus, sport- og kulturarrangementer. Foruten det faktum at det er mye å se og gjøre i Košice, tilbyr byen det perfekte utgangspunktet for utflukter til flere store europeiske byer. Med tog kan du komme fra Košice til Slovakias hovedstad Bratislava på 5 timer; til Ungarns hovedstad Budapest på 3,5 timer og til den tsjekkiske hovedstaden Praha på 8 timer. 5,5 timer unna finner du også Østerrikes hovedstad Wien, der det går en direkte buss til og fra Košice.

Du trenger ikke å reise langt hvis du er ute etter eventyr og naturopplevelser. Ta med deg studiekompisene dine og utforsk Košices vakre omgivelser. Hvis du liker vintersport, er det nærmeste skianlegget i Kavečany bare 9 km fra Košice med en skisesong som varer fra desember til februar.

Kurs

Medisinprogrammet

Varighet: 6 år, 360 studiepoeng

Medisinprogrammet er på 6 år og undervisningen er på engelsk. Etter studiet vil studenten få tittelen «Doctor of General Medicine» (MUDr., som tilsvarer MD). I løpet av de to første årene vil man studere, i tillegg til ulike medisinske fag, det slovakiske språket. Du bør studere språket til det nivået som passer for å kommunisere med pasienter i løpet av praksisen.

Fra fjerde semester begynner du også å lese valgfrie emner (f.eks. Medical Law, Biostatistikk). Som valgfag kan du velge et valgfritt emne fra de som er undervises på det medisinske fakultet, men også på andre fakulteter. For å få tildelt en grad, må man bestå den avsluttende eksamen i både obligatoriske og valgfrie fag. Studentene praktiserer på universitetssykehuset og andre sykehus. Utdanningen begynner i september hvert år.

Tannlegeprogrammet

Varighet: 6 år, 360 studiepoeng

Utdanningen for tannleger ved P. J. Šafárik Universitet er også 6 år lang (ved andre medisinske universitet er programmet bare 5 år, hvilket er nyttig å vite). All undervisning er på engelsk. Etter avsluttet utdanning har studenten oppnådd en «Doctor of Dental Medicine» (MDDr tilsvarende DMD). De som studerer til tannlege må også studere, foruten medisinske fag, det slovakiske språket de to første årene. Etter å ha fullført utdannelsen kan du jobbe som tannlege. Denne utdannelsen starter også i september.

EduPlanets PreMed

Varighet: 7-15 uker

EduPlanets PreMed kurs har to formål.Først og fremst skal det forberede deg til å bestå opptaksprøven til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på dine medisinske studier.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er en meget verdsatt lærer. Fra læreren får du også vite hva universitetene vanligvis tar opp i opptaksprøven, og fremfor alt hva som ikke kommer opp slik at du ikke trenger å bruke tid på ting på som er unødvendig. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

Innkvartering

Universitetet kan hjelpe førsteårsstudenter til å finne bolig på studenthostel, men mange studenter foretrekker å finne sin egen bolig. Hvis du vil ha din egen eller delt leilighet, er det godt å ankomme Košice noen dager før skolestart og lete etter bolig på stedet.

The Student Halls of Residence UPJS

The Student Halls of Residence UPJS er skolens eget studenthostell i hjertet av Košice. I nærheten finner du et treningsstudio, squash- og tennisbane. Fra innkvarteringen trenger du bare å gå 10 minutter for å komme til Košices sentrale shoppingområde. En 3-minutters spasertur tar deg til nærmeste matbutikk. Du kan velge å bo i et delt rom med en eller to romkamerater. Du deler bad og kjøkken med andre studenter. Datarom, studierom og vaskerom er tilgjengelig. I hvert rom er det trådløst internett for en liten kostnad som betales på per termin. Kontrakten skrives for 1 år. Se UPJS nettside for kontaktopplysninger.

Priser & datoer 2024/2025

Pris per studieår
Medisinprogrammet: 
Første år (2024/25) 12 500 EUR
Andre år: (2025/26) 13 000 EUR
Tredje år: (2026/27) 13 500 EUR
Fjerde år:  (2027/28) 14 000 EUR
Femte år: (2028/29) 14 500 EUR
Sjette år:  (2029/30) 15 000 EUR
Tannlegeprogrammet: 
Første år (2024/25) 13 000 EUR
Andre år (2025/26) 13 500 EUR
Tredje år (2026/27) 14 000 EUR
Fjerde år (2027/28) 14 500 EUR
Femte år (2028/29) 15 000 EUR
Sjette år (2029/30) 15 500 EUR
Prisene refererer til kostnad per studieår, dvs. 2 semestre. Obligatoriske avgifter kan gjelde for det første året, se informasjon under.
Engangsavgifter første studieår
Søknadsavgift: 30 EUR
Library deposit: 500 EUR
ISIC Studentkort: 25 EUR
Opptaksprøve i Norge: 2 000 NOK
Portoavgift*: 400 NOK
*Portoavgift
EduPlanet sender alle komplette søknader med DHL Express videre til Košice. For dette fakturerer vi 400 NOK. Avgiften er til selvkostpris og legges på din faktura når du har registrert deg til opptaksprøven.
Husk at
Lånekassen kan benytte en annen vekselkurs ved sine utbetalinger.

Leve- og bokostnader

Pris per måned
UPJS Halls of Residence
Enkeltrom: 133 EUR
Dobbeltrom: 100 EUR
Private alternativ: ca 200-500 EUR
Øvrige utgifter: 200-400 EUR
De aller fleste som leier egne leiligheter velger å bo sammen men en eller flere studenter. Du kan derfor ofte dele totalkostnaden for en leilighet på 2-3.

Søknadsfrister & Opptaksprøve 2024

Deadlines for søknad
For opptaksprøve i Norge:  3. Juni
For opptaksprøve i Sverige:  4. Juni
Opptaksprøve 2024
Test i Oslo:
17.juni
Test i Sverige: 18.juni i Göteborg

19.juni i Stockholm

Datoer
Orientation: September
Kursstart:
September
Registrering av eksamensbevis (nye studenter): Ikke fastsatt
Registrering av eksamensbevis (transferstudenter) Ikke fastsatt

Søknadsprosess & Krav

Du må sende inn følgende dokumenter til oss for å søke:

 • Personlig søknadsskjema (dette får du av oss etter at du har betalt fakturaen du mottar i forbindelse med registreringen)
 • Legeattest som viser at du er mentalt og fysisk i stand til å studere på universitetsnivå. Legen signerer og stempler attesten som ikke må være over 3 måneder gammelt.
 • Kopi av pass
 • Kvittering av betalt søknadsavgift; € 40
 • Fullstendig vitnemål med generell studiekompetanse *
 • Et passfoto
 • Agentbevis som viser at du søker via EduPlanet og informasjon om prøvedato du har valgt

*Du må få et apostillestempel på originaldokumentet fra en  såkalt notarius publicus, etter at du har gjort testen og hvis du har fått opptak. Du trenger også en sertifisert kopi av en oversettelse av ditt vitnemål fra videregående til slovakisk. Oversettelsen kan gjøres i Slovakia av en autorisert oversetter eller om du poster vitnemålet ditt til oversetteren.

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du lese om hva du skal tenke på før opptaksprøve for et utenlandsk medisinuniversitet

Opptakskrav

For å bli tatt opp til medisin- eller tannlegeutdanning, må du bestå en opptaksprøve i kjemi og biologi, og samt ha et godt nivå på engelsk. Opptaksprøven består av 100 spørsmål i kjemi og 100 i biologi. Hvert år tar UPJS inn ca. 200 studenter til det medisinske programmet og rundt 20-30 studenter til tannlegeprogrammet. Opptaksprøven varer i 2 timer og 30 minutter.

Når du søker gjennom oss, får du et kompendium med øvingsmateriale til UPJS, ​​1200 spørsmål (600 innen kjemi og 600 innen biologi) med 8 svaralternativer og fasit. Spørsmålene på opptaksprøven er hentet fra dette kompendiet og er derfor identiske med de spørsmålene som er i øvingskompendiet, bortsett fra at det bare er 4 svaralternativer per spørsmål på opptaksprøven. Alle søkere som tar eksamen får ulike spørsmål fra kompendiet.

 

Studentkommentarer

Ozan 22 år, Medisinprogrammet

Jeg trives veldig bra her, og det går veldig bra å sende studenter hit. Det er enkelt å studere her og ikke så vanskelig som man tror. Det er veldig hyggelige mennesker. Det eneste jeg tror er litt negativt med landet er at innbyggerne ikke kan engelsk, men lærerne på skolen har svært høyt språknivå på engelsk . Det er noe fattigdom her, men fortsatt mindre kriminalitet enn i Stockholm fordi det bare er rundt 300 000 mennesker som bor her, slik at alle nesten kjenner hverandre! På den måten kan man også føle seg trygg. Košice i seg selv er veldig lite og jeg anbefaler folk å dra hit!

Salome 21 år, Tannlegeprogrammet

Så langt fungerer alt bra, jeg bestod den første store anatomitesten og føler meg veldig glad. Har fått flere nye venner, og vi blir bedre og bedre kjent med hverandre. Folk er litt annerledes her enn i Sverige, ikke like høflige og de smiler aldri, noe jeg finner rart. Men jeg begynner å bli vant til det. De fleste kan ikke snakke engelsk og det gjør det vanskelig å kommunisere med dem. Bortsett fra det er byen hyggelig og koselig med store kjøpesentre!

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982