Vanlige spørsmål & svar om

å studere utenlands

 

Hva er bra å kjenne til når det gjelder utenlandsstudier?

Det er mye å tenke på i forbindelse med å studere i utlandet. Vi i EduPlanet mottar daglig mange spørsmål om studier i utlandet. Her kan du finne svar på noen av de vanligste spørsmålene. Hvis du ikke finner svaret på spørsmålet ditt her, eller ønsker mer informasjon, ikke nøl med å kontakte oss!

Vi har delt opp spørsmålene og svarene slik:

1. Generelle spørsmål

2. Språkkurs

3. College & Universitet

__

Merk at på denne linken kan du lese om Vanlige spørsmål & svar om Medisinstudier

__

1. Generelle spørsmål

Er en søknad bindende for et språkkurs eller universitetsutdanning?

Svar. For et språkkurs er søknaden bindende uavhengig av om registreringsavgiften er betalt eller ikke. Det er ikke mulig å forhåndsbooke. For college og universitet er det vanligvis ikke bindende før du har betalt kursavgiften til skolen.

Hva skal jeg sende til Lånekassen hvis jeg vil søke om studiefinansiering?

Svar. Først og fremst må du fylle ut en søknad om studiefinansiering som du gjør elektronisk via lanekassen.no.
For språkkurs må du sende inn kopi av opptaksbrevet fra lærestedet som viser fra- og til-dato for kurset du har fått opptak til og antall undervisningstimer du skal ha per uke. Du må også dokumentere hvor mye skolepenger du skal betale. Vi videresender dette dokumentet til deg etter påmelding.
Skal du begynne på college eller universitet, må du sende inn opptaksbrev fra lærestedet som viser at du har fått opptak, navn på utdanning (grad og fagområde), at utdanningen tas på fulltid og hvor lenge utdanningen varer. Du må også sende inn en bekreftelse fra det utenlandske lærestedet som viser hvor mye skolepenger du skal betale for den perioden du har søkt om støtte for.

Får jeg vitnemål eller attest etter endt språkkurs?

Svar. Ja. Etter å ha fullført språkkurset vil du motta en attest som viser at du har bestått kurset. Ved støtte fra Lånekassen må du huske på at skolen må fylle ut C-skjema i etterkant av studiene. Dette vil du få beskjed om på Dine Sider hos Lånekassen.

Hvordan betaler jeg?

Svar. Vi sender deg faktura. Hvis du har bestilt et språkkurs, må du innen 10 dager etter bestilling betale en registreringsavgift på NOK 1250 eller NOK 3000 avhengig av lengden på språkkurset du har bestilt. Den gjenværende summen må være tilgjengelig for oss minst 30 dager før kursstart. Vilkårene står på fakturaen din. Skulle du studere på college eller universitet, gjelder andre regler.

Hva om jeg blir syk og må avbryte studiene?

Svar. Skolene tilbakebetaler sjelden noe for avbrutte studier – enten det er for kurs eller innkvartering. Se til at du har en god forsikringsdekning før du reiser. Når du bestiller språkkurs/program hos oss, informerer vi deg om en studentforsikring som er spesialtilpasset for deg som studerer i utlandet.

Hvordan kommer jeg i kontakt med dere?

Svar. Når du registrerer deg for et språkkurs eller collegeutdanning hos oss, får du automatisk en personlig kontakt du kan ringe eller maile.

Hvor henvender jeg meg hvis jeg har problemer med innkvarteringen?

Svar. Hvis du har bestilt innkvartering gjennom EduPlanet, er det først og fremst skolen der du studerer du bør henvende deg til. De fleste skoler har en person som er direkte ansvarlig for innkvartering. Ta opp problemet så snart det oppstår slik at skolen får en sjanse til å rette opp det som er galt. Kontakt oss ellers så hjelper vi deg!

2. Språkkkurs

Når er siste påmeldingsfrist?

Svar. Det er ingen frist for å registrere seg på språkkursene våre. Både vi og skolene vil motta bestillinger til det er fullt eller språkkursene begynner. I løpet av lavsesongen er det ikke alltid fullbooket. Leiligheter og boliger er vanligvis det som fylles opp først. Vi anbefaler imidlertid at du melder deg på 3-5 måneder før kursstart for å ha god tid på deg. Merk at hvis du skal søke støtte fra Lånekassen trenger vi din påmelding senest 3 måneder før kursstart. Noen booker over et år i forveien, og andre bestiller en dag i forveien. Alle er like velkomne!

Når starter språkkursene?

Svar. Mange av språkkursene har oppstart hver mandag hele året hvis du har forkunnskaper i språket, mens andre har faste datoer for kursstart. Dette kommer an på hvilken skole du velger. Sjekk hver skole for eksakte datoer.

Er det bare norske på språkkursene deres?

Svar. Nei, skolene er internasjonale og tar inn deltakere fra hele verden. Snakk med oss på EduPlanet hvis du vil vite hvor mange nordmenn det er på skolene.

Må man ha studert språket tidligere?

Svar. Nei, det finnes språkkurs for alle nivåer, også for nybegynnere. Noen kan synes det er litt vanskelig å være totalt nybegynner, da lærerne bare snakker språket man skal studere. Vi anbefaler derfor nybegynnere og skaffe seg litt forkunnskaper før språkkurset starter. Noen japanske og russiske språkskoler kan kreve litt forkunnskaper før du begynner på kurset.

Kan jeg søke om studiefinansiering for et språkkurs?

Svar. Ja! Ta en titt på siden for Lånekassestøtte om du vil vite mer.

Hvor mye lærer man seg på et semesterkurs?

Svar. Det er vanskelig å svare på da det er veldig individuelt. Imidlertid tror mange av studentene våre som tar kursene våre, at et semester, omtrent 13-20 uker, gir minst like mye som 2-3 år på videregående!

Hvordan vet jeg hvilket nivå jeg er på og hvilken gruppe jeg skal starte i?

Svar. På alle språkskoler vil du kunne gjøre en forberedende språktest. Etter testen blir du plassert i en gruppe som tilsvarer dine kunnskaper. Skolens lærere er veldig kunnskapsrike og erfarne og vet hvilket nivå og gruppe du passer i. Skulle du mot formodning føle at tempoet eller vanskelighetsnivået ikke er riktig for deg, er det sjelden noe problem å bytte til en annen gruppe.

Hvordan får jeg bekreftelse som jeg skal laste opp i min Lånekassesøknad?

Svar. Vi sørger for at du får en korrekt bekreftelse fra skolen. Denne videresender vi til deg når du har meldt deg på og betalt påmeldingsavgift. Etter endt språkkurs vil du få beskjed på Dine Sider hos Lånekassen om at språkskolen må fylle ut et C-skjema. Dette ordner du direkte med skolen.

Hva er forskjellen mellom et ungdomskurs og språkkurs for voksne og studenter? Jeg er 17 år, men fyller 18 år i sommer.

Svar. Ungdomskursene er for deltakere mellom 14-17 år og språkkursene for voksne og studenter er for de som er 18 år og oppover. Ungdomskurs tilbys bare om sommeren, mens kursene for voksne og studenter kan bestille fra 1 uke og oppover, året rundt. Noen kurs for voksne og studenter er imidlertid tilgjengelige for deltakere fra 16-17 år. Ta kontakt for forslag til skoler!

Kan EduPlanet hjelpe til med innkvartering?

Svar. De fleste skoler tilbyr innkvartering til deg som student. Skolene har ulike alternativer, men vertsfamilier eller delt leilighet med andre studenter er de vanligste og mest populære boformene.

3. College & Universitet

Hvordan søker jeg på college og universitet i utlandet?

Svar. Du kan enten ringe EduPlanet på 23 96 75 00 eller fylle ut et søknadsskjema på vår nettside. Vi anbefaler vanligvis studenter å søke 4-6 måneder før studiestart for å kunne garantere en plass på kurset og å for å rekke å ordne alle dokumenter før avreise. Hva du trenger å sende inn i forbindelse med søknaden varierer fra skole til skole, men de vanligste dokumentene vi trenger er:

  • Vitnemål fra videregående skole oversatt til engelsk, dette hjelper din videregående skole deg med gratis.
  • 2 passfoto
  • En kopi av passet ditt
  • Skolens søknadsskjema, dette vil EduPlanet sende deg.

Hvilke forkunnskaper kreves for å studere ved college og universitet i utlandet?

Svar. For de fleste skoler og utdanninger er det tilstrekkelig at studenten har et fullstendig vitnemål fra videregående skole, altså generell studiekompetanse. I tillegg ønsker skolen at studenten skal ha studert engelsk på videregående skole og ha godkjente karakterer i dette faget dersom undervisningen er på engelsk. I noen tilfeller kreves det ytterligere bevis på tilstrekkelig engelsknivå, f.eks. IELTS- eller TOEFL-eksamen. Ellers er det ikke nødvendig med spesielle forutsetninger for å begynne å studere på et college eller universitet i utlandet. Spør oss om hvilke kurs som kan være passende å velge avhengig av nivået ditt. For noen programmer, f.eks. medisin- eller designutdanning, er det tilleggskrav som kreves for å bli tatt opp.

Hvilket engelsknivå trenger jeg?

Svar. I de fleste tilfeller er det nok for eleven å ha engelsk fra første året på videregående skole. Noen skoler ønsker også at eleven skal ha gjennomført en TOEFL- eller IELTS-test for å vise et høyt nivå på engelsk, alternativt skolens egen språktest som er tilgjengelig for flere skoler. Vi vil gi deg all informasjon om forkunnskapene du trenger. Hvis du vil ha hjelp til å melde deg på en TOEFL- eller IELTS-test, kan du kontakte oss på EduPlanet så hjelper vi deg!

Er utdanningene Lånekasseberettiget?

Svar. De fleste av utdanningene under College & University som EduPlanet tilbyr er kvalifisert for Lånekassestøtte. Du kan søke om støtte til skolepenger, basisstøtte (bo- og levekostnader) og reisestøtte. Du kan også søke om tilleggslån til dekking av skolepenger hvis du går på et universitet med høye skolepenger. Lånekassen kan også gi tilleggsstipend til utdanning ved utvalgte læresteder av høy kvalitet. Skal du begynne på college eller universitet, må du sende inn opptaksbrev fra lærestedet som viser at du har fått opptak, navn på utdanning (grad og fagområde), at utdanningen tas på fulltid og hvor lenge utdanningen varer. Du må også sende inn en bekreftelse fra det utenlandske lærestedet som viser hvor mye skolepenger du skal betale for den perioden du har søkt om støtte for.

Hvilke fag kan jeg studere?

Svar. Du kan studere en rekke ulike fag på skolene vi jobber med, alt fra business og markedsføring til fashion og wellness. Se skolesidene for kursfakta eller kontakt oss for mer informasjon. Det som er viktig å huske på hvis du studerer i USA er at fagene du tar skal kunne overføres til en bachelorgrad hvis du ønsker studiefinansiering fra Lånekassen. Denne informasjonen er tydelig i kursinformasjonen. Spør oss om du vil vite mer om studier i USA.

Hva innebærer for eksempel Study Abroad, Associates Degree and Bachelors Degree?

Svar. Study Abroad betyr at studenten velger å lese ett eller to semestre ved et universitet i utlandet. Dette alternativet passer for deg som vil prøve å studere i utlandet, men ikke ønsker å ta en hel utdanning eller deg som studerer ved et universitet i Norge i dag og vil ha et utvekslingssemester. Noen ganger kan du også kreditere dette semesteret i din vanlige grad. Et Study Abroad-semester passer også deg som har tatt en kortere utdanning og ønsker å fylle den opp ved å fordype deg i visse fag. Associates Degree (AA) er en 2-årig grad som ofte danner grunnlaget for en bachelorgrad. Denne typen grad er gitt på de fleste Community Colleges i USA. Når du leser en Associates Degree på skolene som EduPlanet jobber med, har du en transfergaranti, noe som betyr at du automatisk blir garantert en plass ved et universitet i USA der du kan studere videre til et høyere nivå hvis du ønsker det. Bachelors Degree (BA) tilsvarer en norsk bachelorgrad og kan tas på 3-4 år. I denne graden har du et hovedemne og flere underemner, du kan velge å ta et ferdig program eller sette sammen en kurspakke på egenhånd. Du kan for eksempel velge å ha business som hovedemne og markedsføring og jus som spesialisering. Les mer om forskjellige former for utdanning her – Eksamen guide

Hvor lang tid tar det før jeg får svar på søknaden min?

Svar. Forutsatt at EduPlanet mottar alle nødvendige dokumenter fra studenten, vil det ta omtrent 2 uker før studenten får et opptaksbrev fra skolen. Det går ofte raskt å få beskjed fra skolen. Noen skoler tar lengre tid, f.eks. mange av medisinskolene har faste opptaksperioder og gir beskjed til alle samtidig.

Hvordan gjør jeg det med bolig?

Svar. Mange skoler tilbyr alternativer for studentboliger. I noen tilfeller er det innkvartering på campus, mens du i andre tilfeller må lete etter en leilighet i byen på egen hånd. Vi informerer deg gjerne om de forskjellige alternativene og gir tips og råd før du flytter. Vi er imidlertid ikke et boligformidlingsbyrå, så innkvartering under studiene er du i stor grad ansvarlig for selv.

Blir kursavgiften dyrere fordi jeg søker gjennom EduPlanet?

Svar. Nei, du betaler alltid samme pris som om du søker skolen selv. Hvis du søker gjennom EduPlanet får du gratis hjelp med søknad, informasjon, visum, Lånekassedokumenter, og du får også en personlig kontakt på EduPlanet som vil hjelpe deg med søknaden din! På noen av våre college og universiteter faller til og med søknadsavgiften bort hvis du søker gjennom oss! Det eneste du trenger å ordne er å fylle ut søknadsdokumentene og sørge for at vitnemålet blir oversatt til engelsk. Dette kan din videregående skole hjelpe deg med gratis.

Hvordan søker jeg om visum?

Svar. Landene du trenger å ordne studentvisum til er først og fremst USA, Australia og Canada (hvis du er norsk statsborger). Du trenger ikke studentvisum for å studere i Europa. Vi i EduPlanet hjelper deg med all viktig visuminformasjon i god tid før avreise.

Spør oss!

Vi hjelper deg med

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

 

Ingen pålegg & Gratis hjelp
Engasjement

 

 

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982