Visum & Pass

for å studere i utlandet

Innreisedokumenter for å studere i andre land

I de fleste land trenger norske statsborgere bare et gyldig pass for å studere, for eksempel for studier innen EU/EØS. For studier i et land som ikke er EU/EØS, f.eks. USA, Canada, Japan og Australia kreves ofte studentvisum. Hvis du skal studere i et land som ikke er EU/EØS, er det viktig at du kontakter det respektive lands ambassade og sjekker hvilke regler som gjelder. Husk at andre regler kan gjelde hvis du har dobbelt statsborgerskap, pass fra flere forskjellige land, eller bare har oppholdstillatelse i Norge.

Ulike regler for forskjellige typer studier

Hvilket visum du skal ha kan avhenge av hvor intensivt du skal studere og hvor lenge du skal være borte. For språkkurs i et land utenfor EU/EØS kan det i noen tilfeller gå bra å reise på et turistvisum og et gyldig pass, mens du for noen språkkurs må ordne studentvisum. Vi og skolen hjelper deg med det som trengs.

Viktig å vite om pass

Før du studerer i utlandet, er det viktig å sjekke gyldigheten av passet ditt. I noen land er pass bare gyldige hvis de har en utløpsdato som er minst seks måneder etter planlagt avreise fra landet. I noen tilfeller kan du bli nektet avreise fra Norge hvis passet ikke utløper minst seks måneder etter planlagt retur. I noen land ønsker det lokale politiet at besøkende til enhver tid skal bære med seg gyldig pass. For ikke å risikere å bli frastjålet på passet, anbefaler vi at du går rundt med en bekreftet kopi av passet.

Oppholdstillatelse i et annet land

Normalt sett trengs det ikke oppholdstillatelse for kortere språkkurs. Hvis du skal bo i landet i en lengre periode, f.eks. for universitetsstudier, anbefaler vi at du sjekker med skolen hva som trengs. I noen land må du registrere deg hos politiet og vise attest fra skolen om at du er registrert som student samt et gyldig pass.

Spørsmål & svar om visum til USA, Canada og Australia

Trenger man visum for å studere i USA?

Svar.

Ja, i USA er det behov for innreisetillatelse eller studentvisum

Når du reiser til USA, trenger alle reisende gyldig visum eller elektronisk innreisetillatelse. Hva man som student trenger, avhenger av om studiene blir sett på som hovedformålet med turen eller ikke. Hvis du skal studere i mindre enn 90 dager og studere mindre enn 18 timer per uke (klokketimer), regnes ikke studiene som hovedformålet med turen. I disse tilfellene, som norsk statsborger, trenger du bare å søke om en elektronisk innreisetillatelse til USA under det såkalte Visa Waiver Program (VWP). Hvis du studerer i mer enn 90 dager og /eller mer enn 18 timer per uke, regnes studiene som hovedformålet med turen. I disse tilfellene må du søke om studentvisum. Hvis du er usikker på hva som gjelder for språkkurset ditt, er du velkommen til å kontakte oss på EduPlanet. Hvis du studerer på heltid på college eller universitet, trenger du alltid studentvisum.

Innreisetillatelse

Hvis studiene dine ikke blir ansett som hovedformålet med turen, kan du reise til USA under Visa Waiver Program (VWP). Du reiser da uten et separat visum. Alle som reiser til USA under VWP, må søke om elektronisk innreisetillatelse. Tillatelsen må være gyldig når du går ombord på et fly på utreiseflyplassen.Den reisende må registrere seg ved å logge seg på ESTA (Electronic System for Travel Authorization) og fylle ut et online skjema. Reisende anbefales å fullføre søknaden så tidlig som mulig for å få søknaden godkjent i tide før avreise. Søknaden må under ingen omstendigheter gjøres nærmere enn 72 timer før avreise. I de fleste tilfeller mottas svar på en gang.

Studentvisum

For heltidsstudier på college og universitet, så vel som for språkkurs der studier er hovedformålet med turen, kreves det et studentvisum . Sørg for å søke om studentvisum i god tid før avreise, da du også trenger å gjøre et personlig intervju på ambassaden i Oslo. Søknadsprosessen tar minst tre uker, men kan ta lengre tid hvis ambassaden har mange søknader, noe som er vanlig før semesterstart. Før du kan søke visum må du ha mottatt det som kalles SEVIS I-20 eller DS-2019. Dette er dokumenter som bekrefter opptak ved et lærested i USA. SEVIS I-20 gjelder for de som skal ta en hel grad eller delstudier i USA, mens DS-2019 gjelder for de som skal reise til USA som utvekslingsstudent eller Fulbrightstipendiat. Følg disse stegene for søkere med I-20 og Følg disse stegene for søkere med DS-2019. Gå nøye gjennom stegene før du går i gang med søknadsprosessen.

Intervju på ambassaden

For å bli godkjent for visum, må du ha et intervju på den amerikanske ambassaden. Her får du oversikt over hva du trenger til selve intervjuet: For søkere med I-20 og For søkere med DS-2019. Det er viktig at du tar med deg all nødvendig dokumentasjon til visumintervjuet som beskrevet under «application items» og «supporting documents». Merk at du må betale både SEVIS-avgift og en søknadsavgift. Dette må gjøres før visumintervjuet. Husk å ta med kvittering. Det kan være greit å vite at du risikerer å bli nektet visum, for eksempel hvis du er dømt for en forbrytelse, hvis du planlegger å bli betydelig lenger i USA enn studietiden krever, og hvis du vurderer å jobbe i USA. Har du spørsmål angående din visumsøknad, ta kontakt med den amerikanske ambassaden. De holder til i Oslo og har tlf: 23960555 Vi reserverer oss for endringer fra den amerikanske ambassaden  

Trenger man visum for å studere i Canada?

Svar.

Ja, i Canada trenger du Study Permit

Hvis du skal studere i Canada, trenger du et såkalt Study Permit, som er et studentvisum. Prosessen er relativt enkel å hå gjennom, og du kan søke online. Søknaden behandles av den kanadiske ambassaden i London. Selv om det er relativt raskt å gjennomføre den elektroniske søknaden, er det bra hvis du er ute i god tid, da det kan ta opptil 8 uker før ambassaden behandler søknaden din. Det du trenger for å fullføre den elektroniske søknaden din er skannede kopier av dokumentene dine, samt muligheten til å betale med kort online.

Kontakt med ambassaden

Den kanadiske ambassaden er lokalisert i både Oslo og London, men det er kontoret London som tar seg av visumsøknaden din. Her finner du informasjon om hvordan søke Study Permit. Hvis du har spørsmål angående visumsøknaden din, ta kontakt med den kanadiske ambassaden. Vi reserverer oss for endringer fra Canadas ambassade.

Trenger man visum for å studere i Australia?

Svar.

Ja, du trenger et studentvisum

Ved innreise til Australia, trenger du som student et gyldig studentvisum. Du trenger studentvisum hvis du skal studere i landet i mer enn 12 uker. Hvis du skal studere i en kort periode, er det tilstrekkelig at du søker om et elektronisk turistvisum, ETA. Det kan du gjøre på den australske ambassadens nettsted. Prosessen med å få visum er ikke komplisert og går relativt raskt. Det du trenger å huske på er at du ikke kan begynne å søke om visum før du har mottatt CoE (Confirmation of Enrollment) fra skolen du skal studere på. Med studentvisumet ditt får du også jobbe et visst antall timer i studietiden, omtrent 20 timer per uke. Etter studiene kan du bo i Australia i opptil 30 dager hvis du studerte i 10 måneder eller mindre, 2 måneder eller lenger hvis du har studert mer enn 10 måneder i landet.
Hvis du har vært i utlandet i en lengre periode, kan det være nødvendig med medisinsk undersøkelse. Medisinsk undersøkelse i form av lungerøntgen er også nødvendig hvis du vil studere medisin eller sykepleie. Den australske ambassaden ligger i Berlin. Hvis du har spørsmål du om visumsøknaden din, kan du nå ambassaden på e-post: visaquestions.berlin@dfat.gov.au, eller telefon: +49 30 700 129 129

Hvordan søke om studentvisum

  • Få ditt Electronic Confirmation of Enrollment (CoE) fra skolen. Vi i EduPlanet mailer det til deg etter at du har søkt kurs og fått bekreftet plassen ved skolen. Dette tar noen dager. Du må ha mottatt ditt CoE fra skolen før du kan begynne å søke om visum.
  • Gå inn på Australias ambassades nettside og påbegynn din online søknad. Du kan også klikke her for å gå direkte til søknadssiden. Du velger søknad for Student Visa (Outside Australia).
  • Betal visumsøknaden din med kredittkort. Søknaden koster 560 AUD.
    Etter søknaden vil du motta en kvittering med Transaction Reference Number (TRN). Det er veldig viktig at du skriver ned og lagrer nummeret.
  • Noen dager etter at du har mottatt kvitteringen med Transaction Reference Number, vil du motta en e-post med beskjed om visumet ditt er godkjent eller ikke. Du kan også gå inn her, og sjekke statusen til visumet ditt. «OK travel» eller «Application approved» betyr at visumet ditt er godkjent!
Vi reserverer oss for endringer fra Australias ambassade.

Bare med oss:

Søknad til skolen
Vi engasjerer oss

Personlig studierådgivning
Veiledning studiefinansiering

Budsjett for dine studier
Siden 1982