College

Kaunas, Litauen

Studere medisin i utlandet i Litauen på Lithuanian University of Health Science (LSMU)

Moderne campus Studentbyen Kaunas Lave kurskostnader Modulbaserte kurs

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Kafeteria
 • Snacksautomat
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Rullestoltilpasset
 • Online & Fjernundervisning
 • Data lab

Lithuanian University of Health Sciences, eller Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas (LSMU) som det heter på litauisk, er et av de mest populære europeiske universitetene for europeiske studenter å studere medisin ved.

Allerede i 1919 ble universitetet startet i sin første form, University of Lithuania. LSMU endret senere navn til Kaunas University of Medicine, men fusjonerte i 2010 med veterinærskolen Lithuanian Veterinary Academy, og de to tidligere institusjonene fikk navnet Lithuanian University of Health Sciences.

LSMU er i dag det største universitetet for medisinstudier i Litauen, og mer enn 7000 studenter er delt inn i 6 fakulteter. 

Kaunas

Kaunas er Litauens nest største by med drøyt 300 000 innbyggere. Kaunas er en typisk studentby med alt det innebærer, og du som er her for å studere får et bra natteliv og kaféutvalg for enhver smak, foruten et stort utvalg av kultur og historie. Byen har et eldgammelt opphav (med spor etter bosetting som strekker seg fra rundt 1000 år f.Kr.), og har spilt en stor rolle gjennom årtusener på grunn av sin strategiske beliggenhet, mellom Litauens to lengste elver, Nemunas og Neris.

Kurs

Medisinprogrammet

Lengde: 6 år/36o ECTS

Du som studerer til lege ved LSMU kan se frem til 6 år fylt med teoretiske studier og praktiske elementer med problembasert studiemetode. Dette gjør deg godt forberedt når du så skal ut i arbeidslivet som ferdig lege. Du tar eksamen på slutten av hvert emne i stedet for én gang per semester, noe som gjør det mindre stressende for deg som student og gjør det lettere å planlegge tiden din.

Det første året på medisinstudiet består av grunnleggende teoretiske emner, som histologi, anatomi, kjemi og genetikk. Om 2-3 år fokuserer du på mer klinisk forberedende studier, som grunnleggende nevrologi, metabolisme & homeostase, og immunologi. De siste tre årene studerer du mer avanserte kliniske kurs og har mye praksis ved universitetssykehuset.

Tannlegeprogrammet

Lengde: 5 år/300 ECTS

Læreplanen er delt inn i en pre-klinisk og en klinisk del. Det prekliniske stadiet inkluderer to år med teoretiske grunnleggende og biomedisinske studier, som kjemi, fysikk, medisinsk etikk og anatomi. Det treårige kliniske trinnet består av nesten en tredjedel av praksis ved universitetssykehus og andre, eksterne virksomheter i kombinasjon med kurs i blant annet tannkirurgi og patologi. Kursene som ikke har praksis utenfor skolen vil du studere ved LSMUs fullt utstyrte klinikk.

Eksamen skjer hovedsakelig gjennom skriftlig eksamen og presentasjon av pasientsaker som en demonstrasjon av dine nyervervede praktiske ferdigheter. På slutten av utdanningen må du også skrive et gradsoppgave, enten ved å delta i et forskningsprogram eller basert på et litteraturstudie, for å få godkjent graden.

 

Veterinærprogrammet

Lengde: 6 år, 360 ECTS-poeng

Som student på veterinærprogrammet ved Lithuania University of Health Sciences studerer du på skolens spesialiserte campus for veterinærstudenter. Den solide opplæringen på 6 år gir deg all kunnskapen du trenger for en karriere som veterinær eller f.eks. innen statlige tjenester innen dyrepleie og dyrevelferd.

Den første delen av programmet fokuserer på teoretiske studier i organisk kjemi, anatomi, filosofi og cellebiologi. Veterinærprogrammet ved LSMU består av mer enn 50% praktiske studier både på universitetets veterinærsykehus og ved et stort antall dyreklinikker som LSMU samarbeider med. Du tar også kurs i litauisk som forberedelse til den kliniske delen av opplæringen. Med andre ord, etter studiene er du godt forberedt på arbeidslivet!

En veterinærutdanning fra LSMU gir deg rett til å søke om autorisasjon fra Mattilsynet.

Les mer om veterinærstudiet på LSMU på deres nettside.

EduPlanets PreMed kurs

Lengde: 7-15 uker

EduPlanets PreMed har to formål. Først og fremst er det laget for å forberede deg til å bestå opptaksprøver ved ulike medisinske universiteter. Det andre formålet er at du skal få en god start på medisinstudiene.

Læreren vår har veldig lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene og er en veldig verdsatt lærer. Fra læreren får du også vite hva universitetene vanligvis tar opp i opptakstestene sine, og spesielt hva som ikke kommer opp, slik at du ikke trenger å bruke tid på ting unødvendig. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

Innkvartering

Som førsteårsstudent ved LSMU har du tilgang til å bo på skolens eget campus. De påfølgende årene med utdanning må du finne overnatting i Kaunas selv, se nedenfor. Denne innkvarteringen betyr at du bor på studenthus i et møblert rom med garderobe, seng / senger og skrivebord. Du har eget bad, men deler kjøkken med resten av gangen. Du kan bo for deg selv eller med en annen student (fordelen med å bo to på samme rom er at du kan dele husleien i to). Leien inkluderer oppvarming, vann, strøm og tilgang til kjøkkenet.

Hvis du får tilbud om opptak, kontakter du skolen selv for å søke om innkvartering i disse studentboligene. Søk så tidlig som mulig – det blir fort fullt!

Leilighet

De aller fleste studentene velger å leie leilighet på egen hånd, enten alene eller sammen andre. Bra lenker til nettsider hvor du kan finne leiligheter i Kaunas finner du på LSMUs hjemmeside.

Priser & datoer 2023

Skolepenger
Medisinstudiet år 1-4/år 5-6 12 500/13 000 EUR
Tannlegestudiet år 1-4/år 5 13 500/14 000  EUR

Veterinærstudiet år 1-4/år 5-6

8 244/9 674 EUR

Prisene viser kostnad per akademiske år, dvs. to semestre. Første året tilkommer flere obligatoriske avgifter, se informasjon nedenfor.

Engangskostnader

Søknadsgebyr:

150 EUR

Registration fee (etter opptak):

250 EUR

Deposit fee (etter opptak):

1000 EUR

Dette er skolens egne avgifter. Kostnadene er ikke refunderbare. Du betaler ingenting ekstra for å søke via EduPlanet!

Innkvartering

Campus-Kun for førsteårsstudenter
Lite rom:

ca 180 EUR

Stort rom:

ca 210 EUR

Førsteårsstudenter får muligheten til å bo på LSMUs Campus. Se mer under «Innkvartering». Bor man sammen med noen deles prisen på to.

Viktige datoer

Kursstart
Høstsemesteret:   1/9 – 31/1

 

Opptaksprøve 2023

i Oslo, Stockholm, Gøteborg 
26. januar (Gøteborg)
30. januar (Stockholm)
10. mars (Oslo)
10. mars (Stockholm)
12. mars (Gøteborg)
13. april (Stockholm)
15. mai (Oslo)
16. mai (Gøteborg)
20. juni (Stockholm)
22. juni (Gøteborg)
Obs! Ved for få søkere har LSMU og EduPlanet rett til å avlyse eksamensdato, og du som søker må velge en annen av ovennevnte eksamensdatoer.

 

 

Søknadsprosess

Hvis du ønsker å få en grundig gjennomgang av søknaden til Lithuania University of Health Sciences, er du velkommen til å registrere deg på EduPlanets medisin webinar som avholdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskravene og generell informasjon om alle medisinskolene vi jobber med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinarer, vennligst oppgi navn, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato.

Opptakskrav

Kort oppsummert: Opptaksprøver, karakterer, personlige egenskaper.

 • Vitnemål fra videregående med generell studiekompetanse

 • Tilstrekkelig nivå i engelsk (se nedenfor)

 • Minst 18 år gammel
 • Bestått opptaksprøven (se nedenfor)

LSMU har noen spesielle opptakskrav som det kan være greit å vite om. Du må ha vitnemål fra videregående, og det anbefales å ha lest minst biologi 1 og kjemi 1 med godkjente resultater. Så er det opp til deg å bestå opptaksprøven. De siste to årene har de ikke hatt  krav eller tester i engelsk. Vi kan imidlertid ikke garantere at det ikke kan skje uten vår kunnskap om det først, så vær forberedt på det allikevel.

Opptaksprøve

Du som søker til LSMU, må ta en opptaksprøve. Testen tas i Oslo (evt. Gøteborg/Stockholm). Testen består av to delprøver i fagene biologi og kjemi. Hver delprøve har 30 flervalgsspørsmål. Du har 1 time og 30 minutter til å fullføre testen. Hvis du ikke har gode nok karakterer i engelsk, må du også gjøre en test i dette. Den engelske testen består av 50 flervalgsspørsmål, og du har 40 minutter på deg.

Etter de skriftlige delprøvene gjennomfører deltakerne individuelle intervjuer sammen med representanter fra LSMU. Intervjuene er for å finne ut mer om hvordan du er som person og motivasjonen din.

Søknadsprosess

Det koster ingenting ekstra å søke med EduPlanet. I stedet for at du betaler  for vår hjelp, får vi provisjon fra LSMU for hver student som blir tatt opp!

Det er mange dokumenter som skal sendes inn, og EduPlanet er med deg i hvert steg fra start til slutt.

Søknaden til LSMU skjer i flere trinn, og vi hjelper deg hele veien. Start med dette:

 • Fyll ut vårt søknadsskjema
 • Send inn andre dokumenter
 • Ta prøven
 • Beskjed samme uke!

For å starte din personlige søknadsprosess fyller du først ut vårt elektroniske søknadsskjema på lenken ovenfor. Du vil da om kort tid motta en bekreftelse på at du er registrert som søker, og ytterligere detaljerte instruksjoner for hva du skal gjøre videre.

Når prosessen er i gang får du en kontaktperson ved vårt medisinske team som vil hjelpe deg videre og som du alltid kan henvende deg til dersom du har spørsmål eller bekymringer.

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982