College

Kaunas, Litauen

Studere medisin i utlandet i Litauen på Lithuanian University of Health Science (LSMU)

Moderne campus Studentbyen Kaunas Lave kurskostnader Modulbaserte kurs

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Kafeteria
 • Snacksautomat
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Rullestoltilpasset
 • Online & Fjernundervisning
 • Data lab

Lithuanian University of Health Sciences, eller Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas (LSMU) som det heter på litauisk, er et av de mest populære europeiske universitetene for europeiske medisinstudenter.

Allerede i 1919 ble universitetet grunnlagt, da som University of Lithuania. LSMU endret senere navn til Kaunas University of Medicine, men gikk i 2010 sammen med veterinærskolen Lithuanian Veterinary Academy, og de to tidligere institusjonene fikk navnet Lithuanian University of Health Sciences.

LSMU er i dag det største universitetet for medisinstudier i Litauen med mer enn 7000 studenter fordelt på 6 fakulteter. 

Kaunas

Kaunas er Litauens nest største by med drøyt 300 000 innbyggere. Kaunas er en typisk studentby med alt det innebærer, og tilbyr vandt annet et bra natteliv og et stort kaféutvalg for enhver smak, og ikke minst gode muligheter for kultur- og historiepåfyll. Byen har en gammel historie (med spor etter bosettinger fra rundt 1000 år f.Kr.!), og har spilt en historisk rolle i årtusener på grunn av sin strategiske beliggenhet mellom Litauens to lengste elver, Nemunas og Neris.

Kurs

Medisinprogrammet

Lengde: 6 år/36o ECTS

Den som studerer til lege ved LSMU kan se frem til 6 år fylt med både teoretiske og praktiske studier med stort fokus på problemløsning. Dette forbereder deg godt på livet som ferdigutdannet lege. Du tar eksamen på slutten av hvert emne i stedet for én gang per semester, noe som reduserer stress og gjør det lettere legge opp timeplanen og strukturere tiden din.

Det første året på medisinstudiet består av grunnleggende teoretiske emner som histologi, anatomi, kjemi og genetikk. på andre og tredjeåret fokuserer du mer på klinisk forberedende emner, som grunnleggende nevrologi, metabolisme & homeostase, og immunologi. De siste tre årene studerer du flere avanserte kliniske emner og har mye praksis ved universitetssykehuset.

Tannlegeprogrammet

Lengde: 5 år/300 ECTS

Læreplanen er delt inn i to deler, én del før det kliniske arbeidet og én klinisk del. Den første delen består av to år med teoretiske, grunnleggende og biomedisinske emner som kjemi, fysikk, medisinsk etikk og anatomi. Det treårige kliniske delen består av nesten en tredjedel praksis ved universitetssykehus og andre, eksterne virksomheter, i kombinasjon med kurs i blant annet tannkirurgi og patologi. Kursene som ikke har praksis utenfor skolen studerer du ved LSMUs fullt utstyrte klinikk.

Eksaminering skjer hovedsakelig gjennom enten skriftlig eksamen eller presentasjoner av pasienttilfeller som demonstrerer dine nyervervede praktiske ferdigheter. På slutten av utdanningen må du også skrive en hovedoppgave, enten ved å delta i et forskningsprogram eller basert på litteraturstudier, for å få godkjent graden.

 

Veterinærprogrammet

Lengde: 6 år, 360 ECTS-poeng

Som student ved veterinærprogrammet ved Lithuania University of Health Sciences, studerer du på skolens spesialiserte campus for veterinærstudenter. Den grundige 6-årige opplæringen gir deg all kunnskapen du trenger for en karriere som veterinær eller f.eks. innen statlige tjenester innen dyrepleie og dyrevelferd.

Den første delen av programmet består i hovedsak av teoretiske emner i organisk kjemi, anatomi, filosofi og cellebiologi. Veterinærprogrammet ved LSMU består av mer enn 50% praktiske studier både på universitetets veterinærsykehus og ved et stort antall andre dyreklinikker som LSMU samarbeider med. Du tar også kurs i litauisk som forberedelse til den kliniske delen av opplæringen. Du er godt forberedt på arbeidslivet etter dette studiet, med andre ord!

En veterinærutdanning fra LSMU gir deg rett til å søke om autorisasjon fra Mattilsynet.

Les mer om veterinærstudiet på LSMU på deres nettside.

EduPlanets PreMed kurs

Lengde: 7-15 uker

EduPlanets PreMed-kurs har to formål. Først og fremst skal det forberede deg slik at du består opptakstesten til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på medisinstudiet.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er veldig flink. Læreren gir deg en innføring i hva universitetene vanligvis tar opp i opptaksprøvene, og også hva som ikke kommer opp, slik at du ikke trenger å bruke tid på unødvendige temaer. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

 

Innkvartering

Som førsteårsstudent ved LSMU har du tilgang til å bo på skolens eget campus, (men de påfølgende årene med utdanning må du finne overnatting i Kaunas selv, se info nedenfor). Denne innkvarteringen betyr at du bor på studenthus i et møblert rom med garderobeskap, seng / senger og skrivebord. Du har eget bad, men deler kjøkken med resten av gangen. Du kan bo for deg selv eller med en annen student (fordelen med å bo to på samme rom er at du kan dele husleien i to). Leien inkluderer oppvarming, vann, strøm og tilgang til kjøkkenet.

Hvis du får tilbud om opptak, kontakter du skolen selv for å søke om innkvartering i disse studentboligene. Søk så tidlig som mulig – det blir fort fullt!

Leilighet

De aller fleste studentene velger å leie leilighet på egen hånd, enten alene eller sammen andre. Nyttige lenker til nettsider hvor du kan finne leiligheter i Kaunas finner du på LSMUs hjemmeside.

Priser & datoer 2024

Skolepenger
Medisinstudiet år 1-4/år 5-6 12 500/13 000 EUR
Tannlegestudiet år 1-4/år 5 13 500/14 000  EUR

Veterinærstudiet år 1-3/år 4-6

8 457/9 887 EUR

Prisene viser kostnad per akademiske år, dvs. to semestre. Første året tilkommer flere obligatoriske avgifter, se informasjon nedenfor.

Engangskostnader

Søknadsgebyr:

150 EUR

Registration fee (etter opptak):

250 EUR

Deposit fee (etter opptak):

1000 EUR

Dette er skolens egne avgifter. Kostnadene er ikke refunderbare. Du betaler ingenting ekstra for å søke via EduPlanet!

Innkvartering

Campus-Kun for førsteårsstudenter
Lite rom:

ca 180 EUR

Stort rom:

ca 210 EUR

Førsteårsstudenter får muligheten til å bo på LSMUs Campus. Se mer under «Innkvartering». Bor man sammen med noen deles prisen på to.

Viktige datoer

Høstsemesteret:   1/9 – 31/1
Søknadsfrist: 1. juli, men vi anbefaler alle som vil ta opptaksprøven i Oslo om å søke tidlig!

 

Opptaksprøve 2024

i Oslo 
6. mai
12. juni
2. juli

Obs! Ved for få søkere har LSMU og EduPlanet rett til å avlyse opptaksprøven, og du som søker må velge annen dato. Ta kontakt for opptaksprøvedatoer i Stockholm og Gøteborg.

 

Søknadsprosess

Hvis du ønsker å få en grundig gjennomgang av søknaden til Lithuania University of Health Sciences, er du velkommen til å registrere deg på EduPlanets medisin webinar som avholdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskravene og generell informasjon om alle medisinskolene vi jobber med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinarer, vennligst oppgi navn, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato.

Opptakskrav

Kort oppsummert: Opptaksprøver, karakterer, personlige egenskaper.

 • Vitnemål fra videregående med generell studiekompetanse.
 • Tilstrekkelig nivå i engelsk (god karakter i engelsk eller engelsktest).
 • Minst 18 år gammel.
 • Bestått opptaksprøve (unntak finnes, se nedenfor).

Etter at du har sendt inn en søknad gjennom oss vil universitetet kontakte deg for å avtale tidspunkt for intervju. Intervjuet er designet slik at skolen blir kjent med deg som person, din motivasjon for studiene og hvorfor du har valgt akkurat dette universitetet. Deretter er det tre måter å få opptak på:

1. Gjennom opptaksprøven
Den vanligste måten å bli akseptert ved LSMU er å gjennomføre opptaksprøven deres. Før prøven gjennomfører du motivasjonsintervjuet. Se informasjon om prøven nedenfor eller ta kontakt med oss for ytterligere informasjon.

2. Med gode karakterer fra videregående skole
For å få tilbud om plass basert på karakterer må du ha karakter 5 eller 6 i Biologi 2 og Kjemi 2. Hvis du har disse karakterene, vil du først gjennomføre intervjuet, og deretter vil du få beskjed om du har blitt akseptert eller om du må ta opptaksprøven.

3. Tidligere utdanning
Om du har en 3-årig grad innenfor et relevant fag for medisinstudiet, som for eksempel sykepleie eller biomedisin, tilbyr skolen muligheten til å slippe å ta opptaksprøven. Du vil først gjennomføre intervjuet, og deretter vil du få beskjed om du har blitt akseptert eller om du må ta opptaksprøven. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om hvordan du går frem.

Opptaksprøve

De som søker til LSMU må ta en opptaksprøve. Testen tas i Oslo (evt. Gøteborg/Stockholm). Testen består av to deler i fagene biologi og kjemi. Hver del har 30 flervalgsspørsmål. Du har 1 time og 30 minutter på å fullføre testen.

Hvis du ikke har gode nok karakterer i engelsk, må du også gjøre en test i dette. Engelsktesten består av 50 flervalgsspørsmål, og du har 40 minutter på deg.

Etter de skriftlige prøvene gjennomfører deltakerne individuelle intervjuer sammen med representanter fra LSMU. Intervjuene har som formål å finne ut mer om hvordan du er som person og motivasjonen din.

Søknadsprosess

Det koster ingenting ekstra å søke med EduPlanet. I stedet for at du betaler for vår hjelp, får vi provisjon fra LSMU for hver student som blir tatt opp!

Det er mange dokumenter som skal sendes inn, og EduPlanet er med deg i hvert steg fra start til slutt.

Søknaden til LSMU skjer i flere trinn, og vi hjelper deg hele veien. Start med dette:

 • Fyll ut vårt søknadsskjema
 • Send inn andre dokumenter
 • Ta prøven
 • Beskjed samme uke!

For å starte din personlige søknadsprosess fyller du først ut vårt elektroniske søknadsskjema på lenken ovenfor. Du vil da om kort tid motta en bekreftelse på at du er registrert som søker, og ytterligere detaljerte instruksjoner for hva du skal gjøre videre.

Når prosessen er i gang får du en kontaktperson ved vårt medisinske team som vil hjelpe deg videre og som du alltid kan henvende deg til dersom du har spørsmål eller bekymringer.

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982