College

Debrecen, Ungarn

Studere Medisin i utlandet i Ungarn på University of Debrecen

Ungarns nest største by Et av Ungarns største universitet Opptaksprøve Bolig på Campus

Skoleinfo:

  • Lånekassestøtte
  • Kafeteria
  • Snacksautomat
  • Air Condition
  • Interaktive tavler
  • Internett Wifi

Igjen kan vi i EduPlanet stolt presentere et nytt tilskudd blant våre nøye utvalgte medisinske universiteter! Denne gangen er det University of Debrecen (UD) i Ungarn. UD har vært et anerkjent universitet siden midten av 1500-tallet og har vokst bra siden da. Universitetet har omtrent 2500 medisin-og tannlegestudenter (2019).

Debrecen University har gjennom årene blitt det viktigste kulturelle sentrumet i Ungarn. I 2000 ble The Colleges and University of Agriculture, Lajos Kossuth University og Medical University etablert. I dag studerer ca. 26 000 studenter her og over 4000 av dem er internasjonale studenter. Universitetet har 14 fakulteter og tilbyr rundt 50 programmer på engelsk tilpasset internasjonale studenter.

Universitetet ble grunnlagt i 1538 og er det eldste i Ungarn. Kort oppsummert så er programmene på UD praktiske og tilpasset arbeidslivet. Samarbeid med både lokale og nasjonale selskaper gir studentene et viktig innblikk i arbeidslivet og gjør dem godt rustet til en fremtidig yrkeskarriere.

Universitetet har en grønn og miljøbevisst profil, med moderne undervisningsteknologi.

Debrecen

Debrecen er et kulturelt sentrum i Ungarn, og er også den nest største byen når det gjelder befolkningstall. Byen har veldig variert arkitektur, her finner du vakre hus med mange detaljer og utsmykninger, statlige kirker, vakre parker og pulserende torg. Sentrum er rent og er bebygget av tunge steinhus, moderne utendørs kafeer og fancy restauranter. Ungarn er kjent for sine termiske bad, og i Debrecen det et som heter Gyógyfurdö. Her finnes dampbad og flere bassenger med varierende temperaturer.

Som student i Debrecen er det ikke vanskelig å finne på noe å gjøre på fritiden. Det finnes et bredt spekter av restauranter og uteliv, men det universitetet fokuserer mest på, er varierte sportsarrangementer.

Universitetet legger stor vekt på at elevene trives godt under studiene, og tilbyr derfor gode muligheter for sportsaktiviteter. Campusets tennisbaner, fotballbaner og treningsstudio er tilgjengelig for alle studenter som ønsker å være aktive på fritiden. Universitetet har også sin egen sportsklubb som alle studenter er velkommen til å delta i. I klubbens navn (DEAC) kan du konkurrere i blant annet seiling, volleyball, fekting, tennis, bowling og svømming.

Medisinstudier utenlands i EU/EØS

Det er et trygt valg å studere medisin i et EU/EØS-land, slik som medisinutdanning i Ungarn, da det finnes spesifikke medisinske retningslinjer innen EU/EØS. Disse direktivene betyr at hver medlemsstat godkjenner ditt vitnemål fra et annet EU/EØS-land og lar deg jobbe som lege eller tannlege uten å kreve spesifikk ekstra opplæring eller særskilte språkkunnskaper.

For å kunne jobbe som lege eller tannlege etter at du har fullført studier i utlandet, må du søke om autorisasjon fra Helsedirektoratet. Du kan kontakte Helsedirektoratet hvis du har flere spørsmål om hvordan autorisasjonsordningen fungerer.

Kurs

Medisinprogrammet

6 år / 360 studiepoeng

Det medisinske programmet er 6 år (12 semestre), og undervisningen foregår på engelsk. Utdanningen tilsvarer 360 studiepoeng, og etter å ha fullført programmet har studenten oppnådd tittelen Medical Doctor (MD). I løpet av studietiden praktiserer studentene innen det offentlige helsevesen, indremedisin, kirurgi og gynekologi, etc. Studiet starter en gang per år, i september.

Tannlegeprogrammet

5 år / 300 studiepoeng

Utdanningen til tannlege ved Universitetet i Debrecen er på 5 år (10 semester) og tilsvarer 300 studiepoeng. All undervisning er på engelsk. Etter avsluttet utdanning har studenten oppnådd en Doctor of Dental Surgery (DS). Studentene som studerer til tannlege studerer både generelle medisinske emner samt spesialemner innen medisinsk tannpleie. Etter å ha avsluttet utdanningen kan studenten jobbe som tannlege. Studiet starter en gang per år, i september.

 

EduPlanets PreMed kurs

Varighet: 7-15 uker

EduPlanets PreMed-kurs har to formål. Først og fremst skal det forberede deg slik at du består opptakstesten til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på medisinstudiet.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er veldig flink. Læreren gir deg en innføring i hva universitetene vanligvis tar opp i opptaksprøvene, og også hva som ikke kommer opp, slik at du ikke trenger å bruke tid på unødvendige temaer. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

 

Innkvartering

Universitetet har fire forskjellige boalternativer som de tilbyr og anbefaler til sine studenter. To enklere alternativer i studenthjem og to i private leiligheter. På lang sikt anbefaler vi imidlertid at man finner en privat leilighet i Debrecen som du leier selv eller sammen med andre studenter. Dette er vanligvis billigere. Les mer om innkvartering og finn aktuelle priser via universitets nettside.

Studenthjem

Campus Dormitory

Disse studenthjemmene ligger på campusområdet og er delt inn i to forskjellige bygninger og holder omtrent 3-stjerners standard. Herfra er det ca. 15 minutters gange til sentrum. Det er ikke mulig å leie enkeltrom her, men kun rom for to personer. På rommene er det klimaanlegg, telefon, internett, TV, kjøleskap og bad. Kjøkken deles med andre studenter. Andre fasiliteter i området inkluderer idrettsanlegg, treningsrom, vaskerom, kopirom, restaurant og bar.

Fem måneders kontrakter er obligatoriske her, og hele semesteravgiften betales på forhånd.

Lajos Kossuth Dormitory

Ligger på Campus-området. Både enkeltrom og dobbeltrom med eget bad er tilgjengelig. På rommene er det internett, TV og kjøleskap. Hver etasje har et felles kjøkken.

Privat leilighet

Auguszta

I alle studentleiligheter er det tilgang til internett, kjøkken med kjøleskap, mikrobølgeovn, stekeovn og kjøkkenutstyr. Det er også et treningsrom, badstue, vaskerom, konferanserom og et kopisenter. Parkering er også tilgjengelig. Både en-, to -og tre-roms leiligheter er tilgjengelige.

West Hotel

Dette hotellet tilbyr 80 røykfrie rom med mulighet for en ekstra seng. Hotellet har en døgnåpen resepsjon, safe, vaskeritjeneste og en restaurant i bygningen. På rommene er det air condition, TV og internett. Hver leilighet har eget kjøkken og bad.

Finn bolig på egen hånd

Universitetet tipser om to sider der du kan søke om overnatting på egen hånd:

Troubleshooter
Student Housing

Priser & datoer 2024

Skolepenger per studieår
Medisinprogrammet: 16 900 USD/17 900 USD*
Tannlegeprogrammet: 17 500 USD/18 500 USD*
Apotekprogrammet: 8 000 USD*
Fysioterapiprogrammet: 6 000 USD*
Prisene refererer til kostnader per studieår, dvs. to semestre. Det første året tilkommer flere obligatoriske avgifter, se informasjon under.

*Den dyrere prisen gjelder om man deler opp semesteravgiften i to delbetalinger.

Engangskostnader
Application fee: 150 USD
Entrance fee: 350 USD
Opptaksprøve – Sverige/Norge:                        2 000 NOK

*Om du søker via oss betaler du ikke Entrance fee, men kun avgift for opptaksprøven (2000 NOK). Det er altså billigere å søke via oss på EduPlanet!

Hva inkluderer kursavgiften?

Kursavgiften inkluderer bl. a. en ungarsk helseforsikring, helsekontroll (adskilt fra den som kreves ved søknadstidspunktet) og Student Card. Vi anbefaler imidlertid at du også tegner en norsk studentforsikring før du begynner på studiet.

Tenk på at
Lånekassen kan benytte andre valutakurser ved sine utbetalinger.
Vi sender alle komplette søknader vi mottar med DHL til Debrecen. På denne måten kan vi enkelt spore søknader hvis de skulle komme bort på veien eller blir forsinket. EduPlanet fakturerer kr 400 for dette i forbindelse med søknaden din.

Leve- og bokostnader

Pris per måned
Auguszta leilighet
Enkeltrom: 870 EUR
Dobbeltrom: 570 EUR
Campus Dormitory
Dobbeltrom: 60 000 HUF
Utilities: 15 000 – 25 000 HUF
*De aller fleste som leier sin egen leilighet velger å bo sammen med en eller flere andre studenter. Derfor kan du ofte dele den totale kostnaden for en leilighet på 2-3. Prisen avhenger mye av beliggenhet.

Søknadsdatoer & Opptaksprøver

Studieåret
Deadline for søknad: 31/5
Opptaksprøve online  (flere datoer kan komme til)     
Mars: 5, 14, 26
April: 18, 23, 25, 30
Mai: 16, 28
Juni: 3-6, 10-13, 25, 27
Semesterdatoer
Kursstart : Foreløpig september

Søknadsprosess & Krav

Hvis du vil ha en ordentlig gjennomgang av søknaden til University of Debrecen, er du velkommen til å registrere deg på EduPlanets medisinwebinar, som vanligvis holdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskravene og gir generell informasjon om alle medisinskolene vi samarbeider med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg til webinaret, send navn, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato på linken over!

Opptakskrav

Her er de grunnleggende kvalifikasjonskravene:

  • Generell studiekompetanse
  • Bestått opptaksprøve

Opptaksprøven består av to deler: En skriftlig prøve (bestående av flervalgsspørsmål, definisjoner, beregninger, og mer komplekse, sammensatte spørsmål) innen biologi og kjemi/fysikk. Du kan velge mellom kjemi eller fysikk, og hvis du velger emnet kjemi, vil testen hovedsakelig inneholde spørsmål om kjemi, men du må også svare på noen spørsmål på grunnivå i fysikk og omvendt. Studentene vil ha 45 minutter per fag for å fullføre den skriftlige eksamenen. De må begynne med biologiseksjonen og fortsette med enten kjemi eller fysikk etter å ha fullført biologi. Du må også gjøre en muntlig prøve i biologi og kjemi/fysikk.

Studentkommentarer

Jenny 21 år, Medisinprogrammet

Jeg anbefaler virkelig EduPlanet som agent for fremtidige utdanninger. Personalet et oppdaterte og kunnskapsrike. De er der for deg og svarer på alle spørsmål og det man måtte lure på. Min vei og spørsmål rundt det å flytte til et annet land har blitt lettere, mye takket være EduPlanet!

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982