College

Praha, Tsjekkia

Studere Medisin i utlandet i Tsjekkia, Praha på Charles University

Høy kvalitet Opptaksprøve Etablert og høyt ranket universitet

Skoleinfo:

  • Lånekassestøtte
  • Opptaksprøve
  • Stipend
  • Kafeteria
  • Snacksautomat
  • Air Condition
  • Interaktive tavler
  • Internett Wifi
  • Data lab

Charles University i Tsjekkias vakre hovedstaden Praha, er et av verdens eldste universitet og med aner tilbake til 1348. Universitetet ble grunnlagt av den tysk-romerske keiseren Charles IV og ble raskt kjent over hele verden.

De første fakultetene var, som ved andre universiteter grunnlagt i samme periode, teologi, liberal arts, jusstudier og medisin. Gjennom universitetets historie har studentene kommet fra hele Europa, og Charles har med andre ord lang erfaring med å ta imot internasjonale studenter på den beste måten.

Charles University er rangert som en av de fremste universiteter i verden, og med en grad herfra har du en utdanning i verdensklasse. Universitetet ligger i den øvre sjiktet på en rekke kjente rangeringslister, inkludert lista til bl.a. QS World University Rankings og Times Higher Education World University Rankings. I Tsjekkia er Charles University øverst på listen, og er et av de høyest rankede i Europa.

Andre fakultetet for medisin

Det medisinske fakultetet ved Charles University er delt inn i tre underfakulteter, som kalles første, andre og tredje medisinske fakultetet. Fakultetet EduPlanet samarbeider med er det andre, som er kjent for sine høye opptakskrav i forhold til første og tredje. Dette kan høres ut som en ulempe, men er derimot til din fordel. I motsetning til f.eks. det første fakultetet som «siler ut» studenter i begynnelsen av utdanningen. Dette gjøres ikke på andre fakultetet og det betyr at når du er kommet inn, kan du være sikker på at din plass er trygg.

Det andre fakultetet ble dannet i første del av det 1900 -tallet for å møte det økende behovet for utdannede leger, og hadde fra begynnelsen av en pediatrisk fokus. I dag utdanner de mer enn 1000 studenter årlig til leger. Hittil er det andre fakultet fakultetet det med minst antall skandinaviske studenter, men dette er i ferd med å endre seg.

Praha

Mange anser Praha som en av de vakreste hovedstedene i Europa med sine brosteinsgater, kupler fra barokken og spir fra middelalderen. Hovedstaden kalles ofte en magisk og vakker by og med en romantisk atmosfære.

Praha har et uendelig utvalg av aktiviteter på fritiden. I tillegg til utallige kafeer, barer og restauranter har universitetet også et stort antall studentforeninger både innen det andre fakultetet og med resten av Charles University. Som internasjonal student blir du godt tatt imot av eldre studenter under Freshers Week og blir raskt inkludert.

Hvis du virkelig vil fokusere på studier, finner du flere biblioteker og andre gode studielokaler rundt om i Praha, hvorav den ene er åpen 24 timer i døgnet (!). Men husk – man spurter ikke gjennom et maraton, og man får det mye bedre, ved å ha litt moro utenfor studiene.

Medisinstudier i utlandet innen EU/EØS

Det er et trygt valg å studere medisin i et EU/EØS-land fordi det finnes spesielle medisinske retningslinjer i EU/EØS. Disse direktivene betyr at hvert medlemsland godkjenner ditt diplom fra et annet EU/EØS-land, og lar deg jobbe som lege uten å kreve særskilte opplærings- eller språkkunnskaper.

For å kunne jobbe som lege etter at du har fullført medisinske studier i utlandet, må du søke om autorisasjon fra Helsedirektoratet. Du kan kontakte Helsedirektoratet hvis du har flere spørsmål om hvordan autorisasjonsordningen fungerer.

Kurs

Medisinprogrammet

6 år / 360 ECTS

Det medisinske programmet er 6 år og undervisningen foregår på engelsk. Programmet tilsvarer 360 studiepoeng, og etter å ha fullført programmet har studenten oppnådd tittelen Medical Doctor (MD). Den første delen av utdanningen, spesielt år 1-2, er veldig tøffe, og du må være motivert for å takle studiene. I år 1-3 studerer du hovedsakelig teoretiske og prekliniske kurs som f.eks. biokjemi og anatomi, mens de siste tre årene du fokuserer på praktiske (kliniske) studier i blant annet pediatri, farmakologi og indremedisin. Undervisningen foregår på en av Tsjekkias største universitetssykehus i Praha. Du kan se en fullstendig pensum på skolens nettside.

Hvis du studerer medisin i Tsjekkia, må du kunne snakke med pasientene dine på universitetssykehuset. I løpet av studiene vil du derfor ta kurs i tsjekkisk. Dette er en forutsetning for at du skal kunne fullføre utdanningen. Å lese både en medisinsk utdanning og lære et nytt språk kan være vanskelig, men faktum er at elevene vi snakker med, synes at det er et fint avbrekk i en ellers veldig hektisk og intensivt program.

EduPlanets PreMed

Varighet: 2-8 uker

EduPlanets PreMed har to formål. Først av alt skal det forberede deg til å bestå opptakstesten til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på dine medisinske studier.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er en meget verdsatt lærer. Fra læreren får du også vite hva universitetene vanligvis tar med i opptakstestene, og fremfor alt hva som ikke kommer opp med, slik at du ikke trenger å bruke tid på det unødvendige. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

Innkvartering

Student Residence

Førsteårselever har tilgang til Charles Universitys student residence. Det finnes en rekke forskjellige residences på flere steder rundt i Praha. Hvis du vil bo på et av disse, anbefaler vi at du søker i god tid – det blir raskt fullt.

Na Větrníku dorm

Student residence med dobbeltrom i et rolig boligområde. Tilgang til kjøkken. Badet deles med andre beboere. Internett-tilkobling er tilgjengelig på rommet.

Hvězda dorm

Student residence med dobbeltrom i et rolig boligområde med nærhet til flere parker. Tilgang til kjøkken. Bad er delt med andre beboere. Internett-tilkobling er tilgjengelig på rommet. I kjelleren har Hvězda studentklubb hyggelige aktiviteter om kvelden.

Komenského dorm

Student residence med enkeltrom og dobbeltrom nærmere byen med nærhet til flere parker. Residence består av mindre «enheter» med to dobbeltrom eller enkeltrom som deler kjøkken og bad.

Kajetánka dorm

Student residence med enkeltrom og dobbeltrom nærmere byen med nærhet til flere parker. Internett-tilkobling er tilgjengelig på rommet. Korridoren består av mindre «enheter» med to dobbeltrom eller enkeltrom som deler bad. Kjøkkenet deles med alle.

Hostivař residence

Studentbolig med dobbeltrom på den andre siden av byen. Tilgang til både WiFi og LAN. Residence består av et dobbeltrom med felles bad. Kjøkken seles med alle. I første etasje er det en hall med studierom og TV-rom. Kafeteria finnes i bygningen.

Leilighet eller rom – kortere eller lengre period

For de som ikke ønsker å bo i studentboliger, er det mulig å finne innkvartering andre steder. Mange studenter får hjelp av såkalte boligagenter som mot ca. en måneds leie hjelper deg med å finne en passende bolig.

Priser & datoer 2024

Pris per studieår
Medisinprogrammet
År 1: 460 000 CZK
Prisene refererer til kostnaden per studieår, dvs. to semestre. Obligatoriske avgifter kan gjelde for det første året, dette vil informere universitetet dersom du blir akseptert. Vær oppmerksom på at årsavgiften varierer fra år til år, og derfor vet vi ikke hva det vil koste fra år 2 og framover. Dette bestemmes før hvert studieår.

 

Søknadsavgift
Charles Universitys søknadsavgift:                        880 CZK
*Hvis du vil at EduPlanet betaler din avgift til universitet fakturerer vi 600 NOK for dette.

Leve- og bokostnader

Pris per måned
Mat & øvrige kostnader: ca 2 750 NOK
Hvor store dine månedlige utgifter er, avhenger selvsagt av dine egne vaner. Tallene ovenfor er generelle estimater. Summen er basert på det faktum at, som de fleste studenter, at du velger å dele en leilighet med noen andre.

Kursstart & viktige datoer

Medisinprogrammet
Søknadsperiode: 2/11  – 30/4
Opptaksprøve i Oslo (avgift: NOK 1000,-) 21/5
Opptaksprøve i Praha:  29/5, 25/6
Deadline for søknad: 30/4
OBS! Du kan kun ta opptaksprøve en gang per år. Charles University anbefaler alle å ta prøven i mai, da antall ledige studieplasser i juni kan være begrenset.  

Søknadsprosess & krav

Hvis du vil ha en ordentlig gjennomgang av søknaden til Charles University og våre øvrige medisinuniversiteter, er du velkommen til å registrere deg på EduPlanets Medisinwebinarer som holdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskrav og generell informasjon om alle medisinskolene vi samarbeider med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinaret, sender du navn, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato på linken over!

Opptakskrav

Kortfattet: Opptaksprøve i biologi, kjemi, fysikk og logikk

For å komme inn på Charles University må du bestå universitetets opptaksprøve, som holdes på universitetet i Praha. Du må ha et vitnemål fra videregående med generell studiekompetanse når du starter studiet, men det er mulig å søke og ta eksamen allerede før du er ferdig med 3. klasse.

Opptaksprøve

Prøven består av fem deler med 60 poeng på hver, biologi, kjemi, fysikk, logikk og et intervju. De fire første delene er skriftlige og du har maksimalt 75 minutter på deg. Hver del består av 15 spørsmål og hvert spørsmål gir 4 poeng. Hvert spørsmål har ett eller flere riktige svaralternativer, og du må ha krysset av på kun de riktige alternativene. Hvis du krysser noe mer eller mindre, får du 0 poeng. På universitetets nettside finner du eksempler på spørsmål.

Antall personer som kommer inn bestemmes av skolens representant på dagen for opptaksprøven. Det er med andre ord ingen fast kvote for hvor mange prosent som får opptak. For tidligere tester er grensen for opptak satt til 130 poeng.

Den logiske delen består av oppgaver som ligner på de du finner i en vanlig IQ-test, dvs. bilder der du bør oppdage rekkefølgen og logiske likheter. For å øve på denne delen kan det være bra å teste lignende oppgaver på f.eks. MENSAs nettside og lignende.

Den skriftlige prøven rettes umiddelbart og studentene med de beste resultatene går videre til intervjuet. Ved intervjuet testes din interesse for medisin og din evne til å argumentere og forsvare dine standpunkt. Intervjuet er basert på to tilfeldig utvalgte spørsmål. Du kan få maksimalt 60 poeng på denne delen.

Intervjuet er ganske enkelt, forutsatt at du har et godt nivå i engelsk. Studenten trekker to spørsmål tilfeldig fra et sett med spørsmålskort. Eksempler på spørsmål kan være:

Er det greit for en lege å engasjere seg følelsesmessig hos sine pasienter?
Bør helsevesenet være gratis for alle?
Kan en lege i noen tilfeller tvinge en pasient til å bli behandlet?

Du forventes ikke å gi et «riktig» svar, og de fleste spørsmål har egentlig ikke noe riktig eller feil svar. Det viktigste er at studenten viser at han eller hun kan snakke engelsk rimelig godt, kan resonnere rundt emnet, argumentere for sine standpunkt og vise interesse for emnet.

Har du gode karakterer i realfag – da kan du søke om fritak fra opptaksprøven.

Har du karakter 5 eller 6 i Fysikk 1/R1 Matte, Kjemi 1 og 2, Biologi 1 og 2, kan du søke om fritak fra opptaksprøven.

Søknadsprosess

1. Send inn søknaden din og en CV på engelsk til oss.
2. Betal søknadsavgiften direkte til universitetet eller til EduPlanet.
3. Bestill flybilletten til Praha
4. Ta opptaksprøven
5. Svar innen ca 2 uker fra valgt prøvedato

EduPlanet er med deg på hvert steg fra start til slutt. For å motta søknadsdokumenter kan du sende oss en e-post på medisin@eduplanet.no eller ring 23 96 75 00. For å starte din personlige søknadsprosess, fyller du først inn søknadsskjemaet og sender det til oss. Du vil snart motta en bekreftelse på at du er registrert som søker, og motta ytterligere detaljerte instruksjoner for hva du skal gjøre videre.

Spør vår studieveileder Thea!

23 96 75 00
Bestill info/Still et spørsmål

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982