College

Szczecin, Polen

Studere medisin utenlands i Polen på Pomeranian Medical University i Szczecin

God beliggenhet nære Norge Ett av Polens mest populære universitet Bra priser

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Opptak på grunnlag av karakterer
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Data lab

Pomeranian Medical University (PMU) i Szczecin (uttales “stettshin”) er et av populært universitet for norske legestudenter i Polen.

Plasseringen i nærheten av Skandinavia gjør det enkelt å komme seg dit med fly fra Norge eller båt fra Sverige. I 1996 åpnet PMU dørene for utenlandske studenter i sitt engelsktalende medisinske program, og siden da har tusenvis av nye forventningsfulle studenter gått gjennom portene til PMUs vakre hovedbygning hvert år.

PMU er et statlig universitet som i tillegg til medisin- og tannlegestudier på engelsk, også tilbyr studier i andre medisinske disipliner som helsefag, biomedisin og bioteknologi. Litt over 4000 studenter studerer på universitetet, og hvert år blir 120 personer tatt opp på medisinprogrammet og 24 til tannlegeprogrammet. Det medisinske programmet med de internasjonale studentene er kjent for å ha en god atmosfære og godt samhold, særlig blant de norske studentene. Mindre klasser og hyggelige lærere bidrar også til dette. I tillegg unngår du her «uttynning» av studenter – noe som kan forekomme på større universiteter der overopptak skjer. Dette betyr at de første to årene av studiene vil bli roligere, og du kan derfor fokusere bedre på dine studier. Dette betyr imidlertid ikke at studiene på noen måte er enkle, akkurat som på de andre medisinuniversitetene må du både være målrettet og jobbe smart for å takle de krevende studiene og nå drømmen din.

Obligatorisk turnustjeneste i Polen avskaffet for utenlandske studenter

Norge og Polen undertegnet i september 2016 en felles erklæring om at norske medisin- og tannlegestudenter i Polen vil få godkjent utdanningen sin i Norge

Medisinstudier i utlandet innenfor EU/EØS

For å kunne jobbe som lege i Norge, trenger du autorisasjon fra Helsedirektoratet. Autorisasjon gis av Helsedirektoratet på bakgrunn av de til enhver tid gjeldende regler. Det betyr at dersom regelverket endrer seg mens du studerer er det regelverket når du er ferdig og søker om autorisasjon som gjelder, ikke regelverket da du startet. Du er selv ansvarlig for å følge med på endringer i regelverket og for å sørge for at du oppfyller kravene i det regelverket som gjelder når du søker om autorisasjon. For spørsmål rundt autorisasjon ta kontakt med Helsedirektoratet.

Utdanning fra EU/EØS regnes etter EUs sektordirektiv for leger som sidestilt med norsk medisinutdanning. Hovedregelen er at du må oppnå autorisasjon i landet hvor du utdanner deg før du søker om autorisasjon i Norge. Utdanner du deg til lege i Danmark, må du oppnå autorisasjon i Danmark, osv.

Szczecin

Szczecin, eller Stettin i henhold til den tyske stavemåten, har aner fra lang tid tilbake. Allerede på 800-tallet antas det at den første borgen med omkringliggende småhusbebyggelse ble grunnlagt langs elven Oder. Med sine drøyt 400 000 innbyggere i sentrum, er Szczecin passe stort, uten at byen kjennes for liten. Som mange europeiske byer ble Szczecin alvorlig skadet under verdenskrigen. Etter krigen ble Szczecin gjenoppbygget til byen du kan besøke i dag, med store, brede veier og mange grønne parker. Plasseringen er veldig bra for norske studenter. Som student kan du komme til Norge med direktefly, ta båt til Ystad, Sverige eller ta turen til Berlin (2 timer med tog) og fly deretter til Norge. Kyststedet ved Østersjøen er også fint på sommerhalvåret.

Hvis du tror at Szczecin føles litt som Paris, så har du rett. Byplanleggingen ble designet av den samme byarkitekten som også designet den franske hovedstaden, og i dag er det en stil som dagens Szczecin følger ettersom byen vokser. Som turist (eller student) kan du ta en tur langs havneområdet eller en guidet tur i det gamle pommeranske slottet. Et annet tips er Old Town, eller, som på folkemunne, kalles «Brand New Old Town». Dette nabolaget begynte å bli gjenoppbygget i løpet av det 1900-tallet og er fortsatt ikke klart, men er definitivt verdt et besøk. Shopping og uteliv er det selvfølgelig mye av.

Studier

Medisinprogrammet

Lengde: 6 år, 360 studiepoeng

De to første årene av det 6-årige medisinprogrammet består av grunnleggende teoretiske kurs, som medisinsk terminologi, fysiologi og kjemi. Tredje året rettes det mer inn mot flere kliniske forberedende studier, f.eks. mikrobiologi, immunologi og mer praktiske fag som indremedisin og lettere kirurgi. I de neste to årene vil du studere mer avanserte kurs innen blant annet onkologi, gynekologi, neurologi og mye mer. Det sjette og siste året du bruker på et av universitetssykehusene med praksis.

På begynnelsen av studiet vil du studere obligatoriske kurs i polsk. Kursene er der for at du skal kunne kommunisere med pasientene dine under de kliniske kursene. Du trenger ikke å lære akademisk polsk!

Medisinprogrammet er på 6 år og undervisningen foregår på engelsk. Utdanningen gir 360 studiepoeng, og etter å ha fullført programmet har studenten oppnådd tittelen Medical Doctor (MD).

Tannlegeprogrammet

Lengde: 5 år, 300 studiepoeng

Tannlegeprogrammet her er på 5 år og er kjent for sin høye kvalitet og topp moderne utstyr. I de to første årene leser du hovedsakelig grunnleggende teoretiske kurs i blant annet anatomi, medisinsk kjemi, biologi, biofysikk, fysiologi, histologi og cellebiologi. I løpet av år to starter du også kliniske forberedende kurs med praktiske elementer innen blant annet farmakologi, patofysiologi, mikrobiologi og medisinsk psykologi. De kliniske kursene starter i løpet av den siste delen av ditt fjerde studieår når du skal studere pediatrisk tannpleie, endodonti, ortodonti, proteselære, oralkirurgi etc.

På begynnelsen av studiet vil du studere obligatoriske kurs i polsk. Kursene er der for at du skal kunne kommunisere med pasientene dine under de kliniske kursene. Du trenger ikke å lære akademisk polsk!

Tannlegeprogrammet er på 5 år og undervisningen foregår på engelsk. Etter eksamen må du ta hovedeksamen for tannleger i Polen (LDEK) for å få din autorisasjon. Programmet tilsvarer 300 studiepoeng, og etter å ha fullført programmet har studenten oppnådd tittelen Lekarz-Dentysta (Tannlege).

Hvorfor er det dyrere å studere til tannlege?

Det er veldig vanlig at det er dyrere å studere til tannlege enn det er å studere til lege. Dette er fordi tannlegeyrket er et mye mer praktisk enn legeyrket. En legestudent har en mye større del teoretisk undervisning enn en tannlegestudent, som ofte må starte med praktiske øvelser mye tidligere. Dette gjør tannlegeutdanningen dyrere for universitetene. Det medisinske yrket inneholder mye mindre praktisk arbeid enn mange tror – vil du derfor arbeide mer «hands on» med pasienter, så er kanskje tannlege et bedre studievalg for deg.

EduPlanets PreMed kurs

Varighet: 7-15 uker

EduPlanets PreMed har to formål. Først av alt er kurset planlagt slik at det best mulig skal forberede deg for å bestå opptakstesten til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på dine medisinske studier.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er en meget verdsatt lærer. Fra læreren får du også vite hva universitetene vanligvis tar opp i opptakstestene, og fremfor alt hva som ikke kommer med, slik at du ikke trenger å bruke tid på unødvendige temaer. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

Innkvartering

PMU har sin egen studentbolig, som primært er rettet mot deg som en internasjonal student, men mange velger å bo i egne leiligheter rundt om i Szczecin. Den første tiden i Szczecin er det vanlig å bo midlertidig, f.eks. på hotell eller hostell. Dette fordi det alltid er mye lettere å finne permanent bolig når du er på plass. Hotellrom og andre ting du lett kan finne online, for eksempel på Hotels.com eller Booking.com

Dormitory-5, Eskulap

Kart (Google Maps) >>
Eskulap er PMUs hovedstudentbolig for de som ikke kommer fra Polen. Den ligger i et område med flere andre studentboliger, en knapp kilometer fra PMUs hovedbygninger. Her er du nær både matbutikk og parker, og du bor et steinkast fra et av sykehusene du senere kan praktisere ved. Boligen ble renovert i 2015 og er i god stand, men husk at standarden i studentboliger i utlandet er forskjellig fra det i Norge. Dette er et veldig populært (og billig!) alternativ som raskt blir fullt, så du bør være ute i god tid. Derfor er det bra å søke PMU så tidlig som mulig, slik at du kan få opptak i tide.

Privat utleier

I Polen finnes det en flom av mindre utleiere som kanskje har bare noen få leiligheter hver. Dette gjør at du raskt kan finne en god leilighet som passer dine behov. De fleste deler bolig med en eller flere venner for å holde kostnadene nede. Husk at varme og elektrisitet vanligvis ikke er inkludert i leien, derfor må du være forberedt på at utgiftene øker litt i vintermånedene når det er kaldt ute.

MERK! Legg merke til at bildene fra private leiligheter er eksempler og er ment å gi et omtrentlig bilde av hva du kan forvente. Standarden kan variere. Husk å alltid besøke leiligheten først, før du signerer en kontrakt. Sunn fornuft gjelder! EduPlanet påtar seg ikke ansvar for kontrakter inngått med tredjepart.

Priser & datoer 2022/2023

Per skoleår
Lege: 12 000 EUR (År 1-4)/11 000 EUR  (År 5-6)
Tannlege: 12 000 EUR
Prisene refererer til kostnaden per studieår, dvs. to semestre. Det første året vil flere obligatoriske avgifter bli lagt til, se informasjon nedenfor.
Engangskostnader 1. semester
Søknadsavgift per program: 85 EUR
Pre-Course avgift (Kun de som får opptak): 600 EUR
Tenk på at
Lånekassen kan benytte en annen vekslingskurs ved sine utbetalinger. Vi sender alle komplette søknader vi får inn med DHL til Szczecin. På den måten kan vi lett spore søknader som kommer bort på veien eller som tar lang tid. EduPlanet fakturerer kr. 400 for dette i forbindelse med din søknad.

Levekostnader

Pris per måned
PMU Korridor: ca 3 000 NOK/mnd
Privat alternativ: ca 4 000 NOK/mnd
Mat & øvrig: ca 2 000 NOK/mnd
Hvor store de månedlige utgiftene er, avhenger selvsagt av dine egne vaner. Tallene ovenfor er generelle estimater.

Viktige datoer

Søknadsdatoer
Søknadsfrist: 26. juli
Siste dag for å ettersende vedlegg: 31. august
Semesterdatoer:
Høstopptak: 1. oktober

Søknadsprosess & Krav

Hvis du vil ha en grundig gjennomgang av søknaden til Pomeranian Medical University, er du velkommen til å registrere deg for EduPlanets medisinwebinar, som holdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskrav og generell informasjon om alle medisinskolene vi samarbeider med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinaret, send navn, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato på linken over!

Opptakskrav

Kortfattet: Karakterer

Her er de grunnleggende opptakskravene:

 • For å være kvalifisert til å søke, må du ha studert minst to av disse fagene: kjemi, biologi, matte eller fysikk.
 • Et av disse fagene må ha blitt lest på nivå 2. Hvis du bare har studert kurs på nivå 1, er du ikke kvalifisert.
 • Du er kvalifisert selv om du har karakteren 2 i et hvilket som helst emne, selv om det er kjemi, biologi eller fysikk.
 • For å velge hvem som skal bli tatt opp, velger PMU de to høyeste karakterene i kursene over og regner ut et gjennomsnitt
 • I fjor var et gjennomsnitt på 4 nødvendig for medisinprogrammet, eller 3,5 for tannlegeprogrammet.

Hvordan dine andre karakterer ser ut, har ingen betydning, men du må ha generell studiekompetanse som gir deg kvalifikasjoner til å studere ved universiteter. Kontakt oss hvis du har flere spørsmål om dette.

Krav i engelsk

Du må gjøre en supplerende engelsk test, f.eks. IELTS, TOEFL, eller Cambridge. Deretter trenger du følgende resultater eller bedre:

– TOEFL iBT 87 eller høyere
– IELTS 6,5 eller høyere
– Cambridge grad B2 nivå (minst 160 poeng).

Søknadsprosess

1. Send inn søknadsskjemaet og send inn de andre dokumentene som trengs før opptak
2. Opptaksbeskjed i begynnelsen av august
3. Send inn øvrige dokumenter som trengs etter opptak (f.eks. engelsk test)

Det er mange dokumenter som skal sendes inn, og EduPlanet er med deg på hvert trinn fra start til slutt. For å motta søknadsdokumenter kan du sende oss en e-post på medisin@eduplanet.no eller ring 23 96 75 00 For å komme i gang med din personlige søknad, fyll inn søknadsskjemaet og send det til oss. Du vil snart få en bekreftelse på at du er registrert som søker, og deretter motta ytterligere detaljerte instruksjoner for hva du skal gjøre videre. Du får en personlig kontakt hos oss ​​som du alltid kan ta kontakt med hvis du har spørsmål.

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982