College

Riga, Latvia

Studere medisin i utlandet i Latvia på Riga Stradins University

Populært blant skandinaver Opptak både høst og vår Veldig godt omdømme

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Kafeteria
 • Snacksautomat
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Data lab

Riga Stradins University (RSU) i Latvias hovedstad Riga tilbyr utdanning innen mange forskjellige fagområder, men er hovedsakelig fokusert på medisin og medisinsk behandling.

Karakteristisk for Riga Stradins University er akademiske studieprogrammer av høy kvalitet, høyt utdannede lærere og at det er et veldig moderne og dynamisk universitet. RSU har et veldig godt rykte i universitetsverdenen. Det er tøffe studier, men det er en veldig god investering å studere medisin i Riga ved Riga Stradins University.

Hvis du er interessert i å studere medisin i utlandet, tror vi ganske enkelt at RSU i Riga er et av de aller beste alternativene av mange forskjellige grunner. I tillegg til den høye utdanningsstandarden er den geografiske beliggenheten nær Skandinavia en stor fordel. En annen fordel er den høye lærertettheten – en lærer per 12 elever. Riga er også en veldig fin by der det er billig å bo, i tillegg til at det er enkelt og billig å komme dit med fly og båt. I tillegg setter studentene våre pris på prisnivået ved Riga Stradin University. De fleste finansierer både utdannelsen og bo- og levekostnader med studiefinansiering fra Lånekassen.

RSUs internasjonale programmer er medisin- og tannlegeprogrammene. Du studerer hele programmet på engelsk, men det inkluderer også kurs i latvisk for å håndtere praksisen på en god måte. Med en grad i medisin fra RSU i Riga, har du rett til å jobbe i alle EU/EØS-land. Rundt 7.100 studenter studerer ved universitetet, hvorav omtrent 25 % er internasjonale. Av disse er en stor andel skandinaver, så du vil definitivt ikke være alene!

For hvem?

Programmene ved Riga Stradins University passer for de som ønsker å ta medisin- eller tannlegeutdanning i utlandet med høy kvalitet, men som kanskje ikke kommer inn på tilsvarende utdanning i Norge. Utdanningen er internasjonal og gir deg muligheten til å jobbe som lege eller tannlege i Norge, eller du kan velge å jobbe i utlandet etter endt studium.

Medisinstudier i utlandet innen EU/EØS

Det er et trygt valg å studere medisin i utlandet i et EU/EØS-land, for eksempel medisinsk utdanning i Latvia, ettersom det er særskilte medisinske direktiver i EU/EØS. Disse direktivene innebærer at hver medlemsstat godkjenner vitnemålet ditt fra et annet EU/EØS-land og gir deg fullmakt til å jobbe som lege eller tannlege uten å stille spesifikke krav til tilleggsopplæring eller språkferdigheter.

For å jobbe som lege eller tannlege etter endte studier i utlandet, må du søke om autorisasjon hos Helsedirektoratet. Du kan kontakte Helsedirektoratet hvis du har flere spørsmål om hvordan det fungerer med autorisasjon.

Riga

Riga er en by som stadig utvikler seg og er i vekst. Riga er fremfor alt kjent for fantastisk arkitektur og vakre bygninger, og deler av byen er blitt klassifisert av UNESCO som et verdensarvsted.

I tillegg er Riga en by med mange fine kafeer, restauranter og et livlig natteliv som gjør den til en utmerket studentby. I Riga arrangeres det årlige arrangementer som motefestival, regatta og forskjellige typer festivaler, noe som betyr at byen tilbyr en rekke aktiviteter for sine innbyggere.

Riga Stradins University tilbyr en rekke aktiviteter for studentene sine, det er et stort antall studentforeninger og klubber på campus som studenter kan delta i. Universitetet har forskjellige idrettsmuligheter som basketball, treningssenter, cheerleading, tennis, bordtennis, gymnastikk og mer. Du kan også benytte anledningen til å ta helgeturer, eller nyte den vakre byen Riga.

Open days på Riga Stradins University

RSU ønsker studenter som er interessert i å studere medisin i utlandet velkommen til å besøke dem i løpet av de åpne dagene som finner sted en gang i måneden. Du vil få muligheten til å besøke de forskjellige lokalene på campus, og få svar på alle spørsmålene dine fra de som jobber i universitetets internasjonale avdeling. Selvfølgelig får du også sjansen til å møte studenter og føle litt hvordan det er å studere i utlandet! I løpet av dagen kan du også dra på en omvisning i Riga. Ta kontakt, så hjelper vi deg å registrere deg.

Kurs

Riga Stradins University tilbyr medisin- og tannlegeutdanning med engelsk som undervisningsspråk. Begge programmene kvalifiserer for studiefinansiering fra Lånekassen.

Medisinprogrammet

Varighet: 6 år / 360 ECTS

Det medisinske studiet er 6 år og undervisningen foregår på engelsk. Studiet tilsvarer 360 studiepoeng, og etter fullført studium har studenten fått tittelen Medical Doctor (MD). Undervisningen er delt inn i tre forskjellige blokker der studentene først leser teoretiske fag, deretter forberedende sykdomslære før praksis og tredje del som er den kliniske delen. Det vil si at studentene får lov til å praktisere på sykehus. Sammenlignet med studier ved mange andre medisinske universiteter, inneholder studier ved RSU mer praktiske elementer. I studietiden praktiserer studentene allmenn medisinsk behandling, indremedisinske sykdommer, kirurgi og gynekologi osv. ved de største og viktigste sykehusene i Latvia. På begynnelsen av år 3 har du også muligheten til å velge praksisplass i pediatri – barnehelse. Det er studiestart i september og februar hvert år.

Tannlegeprogrammet

Varighet: 5 år / 300 ECTS

Opplæringen for tannleger ved Riga Stradins University er 5 år og tilsvarer 300 studiepoeng. All undervisning foregår på engelsk og både internasjonale og latviske studenter deltar i klassene. Etter fullført opplæring har studenten oppnådd en Doctor of Dental Surgery (DDS). Studenter som studerer til tannlege studerer både allmennmedisinske fag og spesialemner innen medisinsk tannbehandling. Etter fullført opplæring kan du jobbe som tannlege. Det er studiestart i september og februar hvert år.

EduPlanets PreMed-kurs

Varighet: 2-8 uker

EduPlanets PreMed har to formål; først og fremst skal det forberede deg til å bestå opptakstester ved ethvert medisinsk universitet. Det andre formålet er å få en god start på medisinstudiene dine.

Læreren vår har veldig lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene og er en veldig verdsatt lærer. Fra læreren får du også vite hva universitetene vanligvis tar med i opptakstestene sine, og spesielt hva som ikke kommer med, slik at du ikke trenger å bruke tid på ting unødvendig. Hvis dette høres interessant ut kan du lese mer om EduPlanets PreMed her.

Innkvartering

Den første tiden: Student hostel

Mange studenter velger å bo på et student hostel til å begynne med, og velger deretter etter å skaffe seg sin egen leilighet. Eksempler på populære vandrerhjem er Posh Backpackers, Riga Style Hostel, Naughty Squirrel etc. Skolen samarbeider ikke med disse hostellene, men de har fått gjentatte positive anmeldelser fra skolens elever. Du kan enkelt komme i kontakt med ovenstående og mange andre gjennom www.hostels.com.

På lang sikt: Leie leilighet, studentbolig eller studioleilighet

Leilighet

Det er både billigere og kanskje hyggeligere å leie en leilighet til deg som skal bo i Riga over lengre tid. Riga er en studentby, og nykommere har vanligvis ikke store problemer med å finne en leilighet.

Mange velger å få en room mate, noe som gjør kostnadene enda lavere. En «vanlig» leilighet på et rom og kjøkken koster omtrent 250-500 euro i måneden. I Latvia er det imidlertid ikke selve leien som er de største månedlige kostnadene, men strøm og andre nødvendigheter; elektrisitet- og vannregningene kan ofte komme opp i rundt 200-300 euro per måned, spesielt i vinterhalvåret.

RSU anbefaler å benytte en agent til å finne innkvartering. Det er flere alternativer i Riga, inkludert Balsts, Latio eller Arco Real Estate. Generelt koster det omtrent en måneds husleie å få hjelp av en agent, men til gjengjeld kan du være sikker på hva du får, og ikke risikere å bli lurt.

RSUs egne studentboliger

I 2016 begynte RSU å bygge sine egne studentboliger og i januar 2018 kunne de første internasjonale studentene flytte inn. Eiendommen har tre etasjer og 135 rom og ligger rett ved siden av hovedbygningen til RSU. Det er tre forskjellige romkategorier, enten du vil bo alene eller om du vil dele rom med andre. Rommene er fullt møblert med seng, skrivebord, stol, bokhylle, garderobe, kjøkkenkrok (med elektrisk komfyr og kjøleskap) og bad. Kjøkkenutstyr (panner, bestikk og servise, etc.) er ikke tilgjengelig. Vær oppmerksom på at møblene kan variere avhengig av romkategori. Om dette høres interessant ut kan du lese mer om det på RSUs hjemmeside.

Bare hos oss – egen studioleilighet hos Shed Co-living 

Om du er villig til å betale litt mer for å få en moderne og fresh studioleilighet med bra beliggenhet til campus og bykjernen i Riga, kan Shed Co-livings residens være et alternativ for deg. Fra høsten 2022 tilbyr skolen dette alternativet til EduPlanet sine studenter, og her gjelder førstemann til mølla.

Studioleilighetene ligger perfekt til i forhold til campus, med 15 minutters gange til Rigas gamleby, og ca. 10-15 minutter med sykkel eller bybuss til campus. Du kan lese mer om studioleilighetene her, og søke om ledig rom her.

Studioene (1 rom og kjøkken) inneholder alt du trenger som student; en fullt utrustet kjøkkendel, bad, et sov-/hverdagsrom og raskt internett. Romstørrelsen varierer fra 16-20 kvm, og kan bookes for enten en eller to studenter. Prisen ligger på 500-600 EUR i måneden, og må leies for minst et semester. I residensen finner du også treningsstudio, leserom for studenter, takterrasse, tilgang til printere, parkering, gaming room og servicepersonale tilgjengelig 24/7.

Priser & datoer 2024

Medisinprogrammet

År 1-6: 13 500 EUR

Prisene viser kostnad per akademiske år, dvs. to semestre. Første året tilkommer flere obligatoriske avgifter, se informasjon nedenfor.

Tannlegeprogrammet
År 1-5: 15 500 EUR

Prisene viser kostnad per akademiske år, dvs. to semestre. Første året tilkommer flere obligatoriske avgifter, se informasjon nedenfor.

Engangskostnader 1. semester
Søknadsavgift: 100 EUR
Registration administration fee: 1 800 EUR
Tenk på at

Lånekassen kan benytte en annen valutakurs ved sine utbetalinger. Vi sender alle komplette søknader vi får inn med DHL til RSU. Slik kan vi lett spore søknader om de kommer bort på veien eller blir forsinket. EduPlanet fakturerer 400 kr for dette i forbindelse med din søknad.

Levekostnader

Pris per måned

Innkvartering:

ca 280 EUR

Mat & øvrige kostnader:

ca 330 EUR

Hvor høye dine månedskostnader er avgjøres av dine egne vaner og rutiner. Tallene ovenfor er generelle estimater. Summen baseres på at du, som de fleste studenter, velger å dele leilighet med noen andre.

Viktige datoer

Søknadsfrister
Høstopptak: 20/2-30/6*
Våropptak: 1/9-30/11*

*For søkere utenfor EU/EØS gjelder en tidligere søknadsfrist: 20/2-1/5 & 1/9-15/10

Det er løpende opptak til RSU, derfor er det smart å sende inn søknaden så tidlig man kan. Har du ikke mulighet til dette, anbefaler vi at du sender inn søknaden til oss minst en måned før siste søknadsdato for å rekke at studielånet blir utbetalt innen kursavgiften skal betales.

Startdatoer:
Høstopptak: September
Våropptak: Februar

Søknadsprosess & opptakskrav

Hvis du ønsker en grundig gjennomgang av søknaden til Riga Stradins University og andre medisinske universiteter, er du velkommen til å registrere deg på EduPlanets medisin webinar som avholdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskravene og gir generell informasjon om alle medisinskolene vi jobber med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg på et webinar, send inn navn, e-postadresse, telefonnummer og personnummer til medisin@eduplanet.no!

Opptakskrav

Kortfattet: Karakterer, referanser, motivasjonsbrev

For å søke må du ha tatt fordypning i kjemi og/eller ha tatt biologi1. Om man har tatt både både kjemi2 og biologi1 sjekker RSU karakterene i begge fagene. I tillegg har de krav om matematikk og engelsk. RSU ser altså på karakterene i Biologi1, Kjemi2 og det høyeste engelsk- og matematikkurset du har lest.  Gjennomsnittskarakterene dine betyr ikke noe, det er karakterene på naturgfagene og engelsk som er viktig.

Krav i engelsk

RSU sjekker bare det høyeste kurset i hvert fag, og du må ha minst 4. Hvis du har gode karakterer i engelsk VG1, men lavere enn 4 i engelsk VG2, så er det dessverre bare karakteren i VG2 de ser på. Og omvendt hvis du har 2 på engelsk VG1 og 4 på engelsk VG2, så er det greit. Hvis du ikke har gode nok karakterer på engelsk, kan du gjøre en engelsktest, for eksempel IELTS, TOEFL, Duolingo English Test eller Cambridge-eksamen. Du trenger da følgende karakterer eller bedre:

 • 4 eller bedre i engelsk
 • TOEFL iBT 80 eller mer
 • IELTS 6.5 eller mer
 • Cambridgeexamen FCE eller CAE karakter «C»
 • Cambridgeexamen CPE med karakter «B»
 • Duoling0 English score 115

Riga Stradins University ser ikke bare på karakterene dine – de ser også på referanser fra for eksempel lærere eller arbeidsgiver, samt et motivasjonsbrev som du skriver selv. Derfor er det bra å bruke tid på at de blir gode og representative. Det spiller også en rolle når du søker i søknadsperioden. Siden det er en kontinuerlig opptak til RSU, kan kravene økes betydelig når det nærmer seg slutten av perioden, da det ganske enkelt er færre plasser igjen.

Søknadsprosess

 • 1. Fyll inn søknadsskjemaet via vår hjemmeside
 • 2. Send inn øvrige dokumenter
 • 3. Beskjed om opptak innen 2 måneder!

Det er mange dokumenter som skal sendes inn, og EduPlanet er med deg på hvert trinn fra start til slutt. For å motta søknadsdokumenter kan du enten klikke på lenken over, sende e-post til medisin@eduplanet.no, eller ringe 23 96 75 00. For å starte din personlige søknadsprosess, må du først fylle ut søknadsskjemaet og sende det til oss. Du vil snart få bekreftelse på at du er registrert som søker, og du vil også motta detaljerte instruksjoner om hva du skal gjøre videre. Du får en personlig kontakt hos oss ​​som du alltid kan kontakte hvis du har spørsmål.

Vi sender alle komplette søknader vi mottar med DHL til RSU. På denne måten kan vi enkelt spore søknader hvis de blir borte på veien eller det oppstår forsinkelser. EduPlanet fakturerer 400 kr for dette i forbindelse med søknaden din.

Deltagerkommentarer

Arya 19 år, tannlegestudiet

Nå har jeg endelig begynt min studie som tannlege i den vakre byen Riga. Har funnet en flott leilighet i sentrum og blitt kjent med mange andre som har samme mål som meg.

Jeg vil i den anledning takke EduPlanet som har vært en utrolig viktig støtte som har hjulpet meg helt fra starten av og fulgt opp nøye til alt var på plass.
Dette setter jeg stor pris på og vil aldri glemme.

Marcus 23 år, medisinstudiet

Orientation var bra, hyggelig å bli kjent med studiekameratene litt før semesteret virkelig startet! Jeg var heldig og havnet i en gruppe av tre andre skandinaver, jeg må si at du setter pris på det å kunne diskutere visse ting på mitt eget språk føles veldig viktig noen ganger!

For meg var universitetet over all forventning, du blir veldig godt mottatt og tydelig forklart hva som kreves og hva vi kan stille til motkrav. Men nå starter det på ordentlig, det føles veldig gøy, samtidig som det noen ganger er litt stressende med all studeringen! Riga som by var slett ikke det jeg forestilte meg, da jeg tenkte på Riga hadde jeg bare et bilde av «sovjetiske» betonghus, tåke og kjedelig vær … det viste seg at det egentlig ikke stemte …

Riga er som alle andre storbyer, men en håndterbar størrelse! Hvis du har litt tid og været tillater det, kan du faktisk gå rundt til de fleste steder i byen!

Jenny 21 år, medisinstudiet

Jeg anbefaler virkelig EduPlanet som agent for fremtidig utdanning. Personalet er godt oppdaterte og kunnskapsrike. De er der svarer på spørsmålene våre i alle situasjoner. Min vei og tankene om å flytte til et annet land for å studere har blitt sterkt tilrettelagt av EduPlanet!

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982