College

Vilnius, Litauen

Studere medisin i utlandet i Litauen på Vilnius University i Vilnius

Litauens hovedstad Populært universitet Online opptaksprøve

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Kafeteria
 • Snacksautomat
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Rullestoltilpasset
 • Online & Fjernundervisning
 • Data lab

Vilnius University ble grunnlagt i 1569, og blir ansett som det eldste universitetet i sentral- og østeuropa. Rundt 23 000 studenter er fordelt på universitetets 12 fakulteter.

Det medisinske fakultetet ble grunnlagt offisielt i år 1781, og i dag er fakultetet en av de største og mest fremstående i Vilnius. Det finnes fire store institusjoner som også rommer klinikker, laboratorier og mindre departement, samt bibliotek, datalab og et medisinhistorisk museum. Studenter ved dette fakultetet har også tilgang til universitetets treningsanlegg, forskningsinstitutter samt private og offentlige helsetilbud.

Mellom 1965-2015 har 80 medlemmer fra dette fakultetet vunnet Litauens vitenskapspris og flere andre finere titler. Over 3200 studenter studerer ved det medisinske fakultetet, kandidatprogram, integrerte studier og på masternivå. Rundt 100 av disse er doktorgradstudenter. Du finner også rundt 130 internasjonale studenter fra blant annet Brasil, Israel, Svergie, Tyskland og Italia, og antallet utenlandske studenter øker for hvert år.

Gjennom årene har fakultetet tviholdt på egne tradisjoner, blant annet har de sitt eget flagg, emblem, og universitetets dean har på seg en unik toga.

Vilnius

Vilnius er Litauens stolte hovedstad med drøyt 600 000 innbyggere. En kort flytur tar deg til denne perlen som har blitt oppdaget av mange turister. Byen er grønn, og du vil her finne elven Neris.

Bykjernen ligger på UNESCOs verdensarvliste, og her finner du nesten 2000 bygninger fra middelalderen og barokktiden med gotisk og nyklassisistisk stil. Besøk den berømte katedralen, klokketårnet og det spennende KGB-museet.

Nattelivet er også bra, og mange av byens utesteder ligger samlet inne i sentrum. Her kan du nyte en kveld ute til en litt rimeligere pris enn hjemme. Du finner også nok av restauranter og og koselige kafeer hvor du kan nyte en deilig kopp kaffe eller te.

Kurs

Medisinprogrammet

Lengde: 6 år/36o ECTS

Etter seks år ved Vilnius´ medisinske fakultet vil man få en Master of Health Sciences, Professional Qualification of a Medical Doctor. De første to årene er teoretiske med obligatoriske kurs, som for eksempel anatomi, histologi, biokjemi, psykologi m.m. Den praktiske delen inneholder med pasientkontakt. Medisinprogrammet følger en klassisk læreplan og struktur der du får god tid med de teoretiske emnene før å bli forberedt på de kliniske studiene. Det er mulighet for praksisperioder på for eksempel et av de seks største sykehusene i Litauen. Dette gjør deg godt forberedt når du siden skal ut i arbeidslivet som ferdig utdannet lege.

Les mer om medisinprogrammet på deres egen nettside.

Tannlegeprogrammet

Lengde: 5 år/300 ECTS

Etter fem studieår vil du motta en Master of Health Sciences, Professional Qualification of an Odontologist. Læreplanen er oppdelt i en preklinisk og en klinisk del. Studiegruppene er på rundt 10-15 studenter, og det er godt med muligheter for individuelle arbeidsplasser godt utrustet for den praktiske treningen.

Les mer om tannlegeprogrammet på deres egen nettside.

EduPlanets PreMed kurs

Lengde: 7-15 uker

EduPlanets PreMed-kurs har to formål. Først og fremst skal det forberede deg slik at du består opptakstesten til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på medisinstudiet.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er veldig flink. Læreren gir deg en innføring i hva universitetene vanligvis tar opp i opptaksprøvene, og også hva som ikke kommer opp, slik at du ikke trenger å bruke tid på unødvendige temaer. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

 

Innkvartering

Residens

Det finnes flere «dormitories» for utenlandske studenter, disse ligger i fin avstand til universitetets fakulteter, og er rimelige. Du søker deg hit gjennom universitetets søknadsportal, og det er kun mulig å bo her mellom september til juni. Residensene er kun tilgjengelige for universitetets egne studenter, og gjør det lett å komme i kontakt med andre medstudenter.

Leilighet

Mange studenter velger å leie leilighet på egen hånd, enten alene eller sammen andre.

Co Shed Living

Om du er villig til å betale litt mer for å få en moderne og fresh studioleilighet, kan kanskje innkvartering på Shed Co Living være et alternativ. I Vilnius tilbys nå enkelt- og dobbeltrom med separate senger. Rommene kan bookes over lengre eller kortere perioder (minst åtte netter), som regel blir det rimeligere å booke et lengre opphold med en gang. Les gjerne mer om Shed Co Living, og se deres priser på nettsiden.

Priser & datoer 2024

Skolepenger
Medisinprogrammet år 1-6: 13 000 EUR
Tannlegeprogrammet år 1-5: 14 000 EUR
Søknadsavgift
Betales per studieår: 100 EUR
Skolepengene vil si kostnad per akademiske år, altså to semestre. Før hvert nye studieår betales også en søknadsavgift til universitetet. Denne avgiften er ikke refunderbar.
Engangskostnader
Opptaksprøveavgift: 200 EUR
Dette er univeristetets egne avgift. Summen er ikke refunderbar.

Innkvartering & Levekostnader

VUs residens
Lite rom: ca 55 EUR
Stort rom: ca 174 EUR
Øvrige kostnader
Mat: ca 230 EUR
Kurslitteratur: ca 53 EUR
Lokal transport: ca 6 EUR
Fritid: ca 32 EUR
Omtrentlige priser per måned

Kursstart

Semesterdatoer

Høstsemester:  September
Åpnes for søknader:   1/11 2023
Søknadsfrist:  1/7 2024 (gjelder for EU-studenter) & 1/5 2024 (for ikke-EU-studenter)

 

Opptaksprøver 2024

28/1 Online
22/2 Online
21/3 Online
18/4 Online
23/5* Online (*siste prøvedato for ikke-EU-borgere)
20/6 Online

 

Søknadsprosess

Hvis du ønsker å få en grundig gjennomgang av søknadsprosessen til Vilnius University, er du velkommen til å melde deg opp til EduPlanets medisinwebinar som avholdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, søknadskravene og generell informasjon om alle medisinskolene vi jobber med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinar, vennligst oppgi navn, e-postadresse, telefonnummer og fødselsdato i en e-post til medisin@eduplanet.no.

Opptakskrav

Kort oppsummert: Opptaksprøver, karakterer, personlige egenskaper.

 • Vitnemål fra videregående med generell studiekompetanse.
 • Minst 18 år gammel.
 • Bestått opptaksprøve (unntak finnes, se nedenfor).

Det er to måter å få opptak på:

1. Gjennom opptaksprøven
Den vanligste måten å bli akseptert ved Vilnius University er å gjennomføre opptaksprøven. Testen gjennomføres online via Teams. Testen består av 40 spørsmål innenfor biologi og kjemi på videregåendenivå.

20 av disse spørsmålene er av typen flervalgsspørsmål med ulike svaralternativ, samt spørsmål med kun ett rett svar der du selv må skrive ned svaret. De resterende 20 spørsmålene er såkalte «open ended» spørsmål (spørsmål som begynner med Hvorfor? Hva? Hvordan?), samt fem essayspørsmål. Du har 60 minutter på prøven. Opptaksprøven kan kun tas en gang per år.

2. Tidligere utdanning
Om du har en 3-årig grad innenfor en relevant utdanning, som for eksempel sykepleie eller biomedisin, tilbyr skolen muligheten til å slippe å ta opptaksprøven.

Det koster ingenting å søke gjennom EduPlanet. Vi finansieres heller gjennom at universitetet betaler oss for de studentene som får opptak når de søker gjennom oss. Det er en rekke dokumenter som skal sendes inn, og EduPlanet er med deg hele veien. Søknaden til Vilnius University skjer i flere steg, og vi hjelper til med dette. Start med å fylle ut vårt online søknadsskjema, deretter vil vi sende ytterligere informasjon.

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982