KAUNAS, LITAUEN

HAMMA & TABARAK

Tannlegestudiet – Lithuanian University of Health Sciences 

Hvorfor valgte du å studere odontologi?

Tannbehandling er en blanding mellom å hjelpe pasienter og å drive med kunst. Det trengs veldig nøyaktig detaljarbeid og å kunne kommunisere med en pasient og hjelpe dem med det de trenger. Etter endt utdanning kan du jobbe på en klinikk eller for deg selv. Hvis du ønsker det, kan bli din egen sjef eller jobbe i et team.

Hvordan ser en typisk studiedag ut for deg?

Dagen vår kan begynne med pasienter på universitetsklinikken. Der gir vi gratis tannbehandling under veiledning av spesialister. Det kan være behandling av karies, endodontisk behandling eller henvisning til operasjon for ekstraksjon. Etter behandlingen tar vi lunsjen hjemme og deltar på nettforelesning med en professor, hvor vi går gjennom den teoretiske delen av et emne. Om kvelden drar vi til treningssenteret for å tømme hodet og styrke kroppen. Når vi kommer hjem, ser vi gjennom timeplanen vår og prioriterer hva vi må studere basert på hva som er nærmeste prøve.

Hvordan er tannlegestudiet bygget opp? Er det delt inn i ulike faser eller år? 

Totalt er odontologistudiene 5 år. Hvert år går vi dypere og dypere i vårt felt. Vi har noe som kalles ‘modules’. Det er i utgangspunktet at vi dekker et emne i 1-2 måneder intensivt og har avsluttende eksamen i slutten av måneden. Så går vi videre til et annet fag. Det kan være intenst, og det krever disiplinert, men du vil lære utrolig mye. 

Hvordan kombineres teoretisk kunnskap med praktisk opplæring?

Det morsomste med tannlegestudiet er den praktiske delen. Du vil kjenne hvor mye du har lært av teorien og du vil bli testet i den praktiske delen også. I ditt første år vil det være mye teori om grunnleggende kjemi, biologi og anatomi. Moroa starter på andre året hvor du begynner å øve på fantomer med plasttenner. Den praktiske delen vil være en stor del av undervisning og i kombinasjon med teorien vil du føle deg mektig.

Hvordan var det å flytte til utlandet? Skummelt? Moro? 

Det var veldig morsomt. Selvfølgelig var vi veldig nervøse i begynnelsen, men så snart vi ankom kjente vi på lettelse. Du vil møte mange skandinaviske mennesker så vel som mennesker fra hele den vide verden. Du vil finne fellesskapet ditt og alle er her for å studere. Kaunas er tross alt en studentby. Kaunas er lite og koselig. Mange kafeteriaer og restauranter som du kan henge på etter en uke. Eller bare studere på en kafé.

Lykke til videre med studiene Hamma & Tabarak!