College

Brno, Tsjekkia

Studere veterinærmedisin i utlandet i Tsjekkia, Brno på VFU

Praktisk undervisning Opptaksprøve Grønt campus Populær studentby!

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Opptaksprøve
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Rullestoltilpasset
 • Data lab

University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences i Brno (forkortet VFU etter universitetets tsjekkiske navn) begynte sin historie i de gamle kavalleribrakkene i Brno tidlige på 1900-tallet og har siden det spesialisert seg på ulike retninger innenfor veterinærmedisin, blant annet farmasi for veterinærer som har gitt universitetet deler av dets navn.

VFU er det eneste universitetet i Tsjekkia som utdanner veterinærer. Universitetet er forholdsvis lite med sine drøyt 2300 studenter, noe som bidrar til den herlige stemningen. Foruten tsjekkiske studenter, tar VFU imot internasjonaler studenter fra hele verden, inklusive Skandinavia og resten av Europa.

VFU ligger vakker til i Brno med sitt eget grønne campus der kun universitetets studenter holder til. Foruten skolebygninger fra 1800 – tallet, vil du også finne et drivhus, botaniske hagere og mange steder å sitte og lese på i solen. Studentlivet er, som i resten av Brno, veldig aktivt og VFU er ikke noe unntak. Du kan bli medlem i flere organisasjoner og klubber, og om du er hundeinteressert bør du definitivt sjekke universitetets egen hundeklubb.

Utenfor Brno har VFU også egne bondegårder der det periodevis drives undervisning, spesielt for de studenter som velger å spesialisere seg på stordyr.

Autorisasjon som veterinær innen EU/EØS

Når du har tatt avsluttende eksamen fra VFU får du tittelen «Doctor of Veterinary Medicine» (MVDr) i Tsjekkia. For å arbeide som veterinær i Norge, søker du om norsk autorisasjon fra Mattilsynet. Du kan lese mer om søknadsprosessen på Mattilsynets nettsider.

Brno

Universitetsbyen Brno, med sin befolkning på drøyt 380 000 personer, er den nest største byen i Tsjekkia. Livet og atmosfæren i Brno er farget av byens mange universiteter – ikke mindre enn 100 000 studenter studerer i Brno hvert år!

Byen er stor nok til å imøtekomme alle fasiliteter en moderne europeisk storby har å tilby, men samtidig liten nok til å gi et inntrykk av en koselig, liten småby. Med sitt brosteinsbelagte sentrum og spennende arkitektur fra middelalderen til moderne tid, gir Brno assosiasjoner til nærliggende Wien

Fritid

I byen finner du også et stort utvalg av shopping, kultur og uteliv. Ikke gå glipp av et besøk til St. Peter og Paul katedral, byens største katedral, der de til minne om seieren over den svenske invasjonen, fortsatt ringer 12-slaget en time for tidlig.

Brno ligger i Moravia i den sørlige delen av Tsjekkia. Landskapet er vakkert med vingårder og bølgende åser i sør, og det bøhmiske-moraviske høylandet i nord. Med andre ord, hvis du kommer deg litt utenfor byen, er det gode muligheter for fotturer, camping, ski og andre opplevelser.

Studieprogram

Veterinærprogrammet

6 år / 360 ECTS

På veterinærprogrammet studerer du fag innenfor følgende områder: grunnleggende emner; primært biologi og kjemi; dyreavl, ernæring, husdyrhold, dyrehelse og dyrevelferd. Senere går du over til prekliniske kurs; anatomi, histologi og embryologi, fysiologi, patologisk anatomi, fysiologi, patologi, mikrobiologi, immunologi, parasitologi, genetikk, farmakologi, toksikologi og epizootiologi. Under den siste, kliniske delen av utdanningen vil du studere sykdommer hos hunder, katter, hester, storfe og små drøvtyggere, griser, fjærfe, fisk, bier og eksotiske dyr, smittsomme sykdommer og til og med jus for veterinærer. Studiene inkluderer også en gruppe emner om mathygiene og utdanning.

Programmet har et sterkt fokus på diagnostikk, terapi og forebygging av sykdommer hos ulike typer dyr. Studiene avsluttes med en omfattende statseksamen bestående av tester innenfor flere kliniske disipliner basert på studentens valg og retning, samt tester innenfor infeksjoner i dyr, lovgivning og mathygiene.

Innkvartering

VFU Brno Hall of Residence

VFU har sin egen studentbolig rett utenfor campus med 489 senger i enkeltrom, dobbeltrom og tremannsrom. I tillegg til vaskerom, stuer, leserom og andre fellesarealer, er det også en liten restaurant i bygningen. Rommene er enkelt innredet med en seng, garderobe og skrivebord.

Du kan også velge å søke om din egen leilighet gjennom en av Brno´s mange utleieselskaper. Et selskap vi på EduPlanet har tidligere erfaringer med, er Foreigners.cz som hjelper studenter i Tsjekkia med alt fra overnatting til praktiske ting på stedet.

Priser & Datoer 2020

Skolepenger
Veterinærprogrammet År 1-6: 7 600 EUR
Prisene angir kostnad per studieår, dvs, to semestre.
Engangskostnader
Opptaksprøve Sverige: 2000 SEK
Tenk på at
Lånekassen kan bruke en annen valutakurs ved utbetalinger. Vi sender alle komplette søknader vi mottar med DHL til Brno. På denne måten kan vi enkelt spore søknader hvis de kommer bort på veien eller at det blir forsinkelser. EduPlanet fakturerer kr 400 for dette i forbindelse med søknaden din.

Kursstart & viktige datoer 2020

Veterinærprogrammet
Opptaksprøve i Tsjekkia-Brno:  31/5 og mest sannsynlig ogsåt den 28/6
Opptaksprøve i Uppsala: Foreløpig dato 27/5
Opptaksprøve i Malmø (om minst 5 deltagare): Foreløpig dato 28/5
Deadline for søknad: Foreløpig dato 30/4 og muligens til 31/5

Søknad

Hvis du vil ha en ordentlig gjennomgang av søknaden til University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno og de andre universitetene vi samarbeider med, er du hjertelig velkommen til å melde deg på til EduPlanets Medisin-webinar som vi vanligvis holder på torsdager mellom 17.00 og 18.00. Vi går gjennom søknadsprosessene, opptakskrav og generell informasjon om alle medisinskolene vi samarbeider med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinaret, legg igjen navn, e-postadresse, telefonnummer og personnummer på linken over!

Opptakskrav og søknadsprosess

Opptakskrav

 • Vitnemål fra videregående skole med generell studiekompetanse
 • Minst 18 år gammel
 • Bestått opptaksprøven (se nedenfor)

Hvis du består opptaksprøven, må du også sende inn en helseattest og legalisere karakterene dine i Tsjekkia. Vi hjelper deg!

Opptaksprøve

Du som søker til veterinærutdanning ved VFU må gjøre en opptaksprøve. Du kan velge å gjøre prøven enten i Sverige eller i Tsjekkia. Prøven kan gjøres en gang per år.

Testen består av to delprøver i fagene biologi og kjemi, og er på engelsk. Biologitesten består av 37 spørsmål, både multiple choice spørsmål og kortere essay spørsmål. Kjemitesten består av 17 spørsmål som besvares ved å skrive hvilken formel man søker etter eller på annen måte beskrive den. Hele prøven er 120 minutter lang for begge deler, og det er ingen pause mellom.

 

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982