College

Brno, Tsjekkia

Studere Medisin i utlandet i Tsjekkia, Brno på Masaryk University

Ultramoderne campus Opptaksprøve Populær studentby

Skoleinfo:

 • Lånekassestøtte
 • Opptaksprøve
 • Kafeteria
 • Snacksautomat
 • Air Condition
 • Interaktive tavler
 • Internett Wifi
 • Rullestoltilpasset
 • Online & Fjernundervisning
 • Data lab

Masaryk University i den tsjekkiske studentbyen Brno ble grunnlagt i 1919, og er med sine drøyt 43 000 studenter det nest største universitetet i Tsjekkia med utdanninger innen alt fra økonomi og filosofi til vitenskap.

Det medisinsk fakultetet ved Masaryk University er et av de eldste, og den praktiske opplæringen foregår på de to universitetssykehusene Bohunice og St. Annes. Den teoretiske delen av opplæringen foregår i nye, moderne lokaler på campus like i nærheten. Utdanningene for leger og tannleger er på engelsk, og en grad fra Masaryk University fører til autorisasjon i Norge.

Utdanningen ved universitetet holder et høyt nivå, og dette gjenspeiles av opptaksprøven. Du bør derfor være godt forberedt. Kontakt oss dersom du vil ha flere tips om hvordan du best forbereder deg på opptaksprøven.

Brno

Universitetsbyen Brno, med sin befolkning på drøyt 400 000 personer, er den nest største byen i Tsjekkia. Livet og atmosfæren i Brno er farget av byens mange universiteter – ikke mindre enn 100 000 studenter studerer i Brno hvert år!

Byen er stor nok til å imøtekomme alle fasiliteter en moderne europeisk storby har å tilby, men samtidig liten nok til å gi et inntrykk av en koselig, liten småby. Med sitt brosteinsbelagte sentrum og spennende arkitektur fra middelalderen til moderne tid, gir Brno assosiasjoner til nærliggende Wien.

I byen finner du også et stort utvalg av shopping, kultur og uteliv. Ikke gå glipp av et besøk til St. Peter- og Paul katedralen, byens største katedral, der de til minne om seieren over den svenske invasjonen, fortsatt ringer 12-slaget en time for tidlig.

Brno ligger i Moravia i den sørlige delen av Tsjekkia. Landskapet er vakkert med vingårder og bølgende åser i sør, og det bøhmiske-moraviske høylandet i nord. Med andre ord, hvis du kommer deg litt utenfor byen, er det gode muligheter for fotturer, camping, ski og andre opplevelser. Alle studenter på Masaryk University må dessuten velge et av universitetets mange idrettskurs hvert semester, for å fremme tankegangen «healthy body, healthy mind».

Medisinstudier utenlands innen EU/EØS

Det er et trygt valg å studere medisin i et EU/EØS-land fordi det finnes spesielle medisinske retningslinjer i EU/EØS. Disse direktivene betyr at hvert medlemsland godkjenner ditt diplom fra et annet EU/EØS-land, og lar deg jobbe som lege uten å kreve særskilte opplærings- eller språkkunnskaper.

For å kunne jobbe som lege etter at du har fullført medisinske studier i utlandet, må du søke om autorisasjon fra Helsedirektoratet. Du kan kontakte Helsedirektoratet hvis du har flere spørsmål om hvordan autorisasjonsordningen fungerer.

Kurs

Medisinprogrammet

Lengde: 6 år, 360 ETCS

De to første årene av det 6-årige medisinprogrammet består av grunnleggende teoretiske emner som medisinsk terminologi, fysiologi og kjemi. På tredjeåret fokuseres det på flere kliniske forberedende emner, f.eks. mikrobiologi, immunologi og mer praktiske emner som indremedisin og lettere kirurgi. De neste to årene leser du mer avanserte emner som for eksempel onkologi, gynekologi, neurologi osv. Det sjette og siste året er du ute i praksis på et av universitetssykehusene.

I løpet av de tre første årene leser du ett emne per semester og har eksamen i kunn det emnet ved slutten av semesteret. Fra og med fjerde året foregår undervisningen i en- og to-ukers blokker, og du har eksamen på slutten av hver blokk. All undervisning foregår fra morgenen av, og en vanlig dag på universitetet er ca. 6 timer lang. Hver sommer etter andreåret har medisinstudentene også obligatorisk praksis. Du tar også tsjekkisk språkkurs igjennom studiet med årlig eksamen.

Medisinprogrammet tar 6 år og undervisningen foregår på engelsk. Programmet tilsvarer 360 studiepoeng, og ved å fullføre programmet oppnår studenten tittelen Medicinae Universae Doctor (MUDr). MUDr tilsvarer MD, altså Medical Doctor. Programmet avsluttes med en stor statlig eksamen (State Doctoral Examination).

Tannlegeprogrammet

Lengde: 5 år, 300 ETCS

De to første årene av tannlegeprogrammet består av teoretiske studier i blant annet anatomi, histologi og biologi, men også proteseteknologi og forebyggende tannpleie. På første semester av ditt tredje studieår begynner du å lese mer generelle medisinsk-orienterte emner som indremedisin, kirurgi og patologisk fysiologi. Disse emnene er spesielt rettet mot deg som er tannlegestudent – du studerer med andre ord ikke emner som er beregnet for legestudenter. Fra og med det femte semesteret (3,5-5 år) leser du intensive spesialiserte emner i tannpleie. De spesialiserte emnene fokuserer på både den teoretiske og praktiske delen av tannlegeyrket, og avsluttes med en 15-ukers praksis. For å ta avsluttende eksamen må du også ha gjennomført minst 4 blokker med praksis i løpet av sommerferien. Du tar også tsjekkisk språkkurs igjennom studiet med årlig eksamen.

Tannlegeprogrammet tar 5 år og undervisningen foregår på engelsk. Programmet tilsvarer 3oo studiepoeng, og ved å fullføre programmet oppnår studenten tittelen Medicinae Dentium Doctor (MDDr). Programmet avsluttes med en stor statlig eksamen (State Doctoral Examination).

EduPlanets PreMed

Lengde: 7-15 uker

EduPlanets PreMed-kurs har to formål. Først og fremst skal det forberede deg slik at du består opptakstesten til et medisinsk universitet. Det andre målet er at du skal få en god start på medisinstudiet.

Vår lærer har svært lang erfaring med forskning og undervisning på disse områdene, og er veldig flink. Læreren gir deg en innføring i hva universitetene vanligvis tar opp i opptaksprøvene, og også hva som ikke kommer opp, slik at du ikke trenger å bruke tid på unødvendige temaer. Hvis dette høres interessant ut, kan du lese mer på EduPlanets PreMed.

Innkvartering

Student Residence

Skolen har flere forskjellige student residences. Du registrerer deg enklest gjennom skolens egen nettside. Du kan også velge å søke om din egen leilighet gjennom en av Brnos mange utleiere.

De fleste internasjonale studenter bor i Vinařská, som ligger en 10-minutters trikketur fra sentrum. Boligene er leiligheter med to rom, hvor du deler et lite kjøkken og bad med en romkamerat. De fleste leilighetene har balkong. Det er også en rekke leiligheter med tre og fire rom. Alle rommene har trådløst internet, og det finnes også et treningsstudio, badstue, kafeteria og spisestue på området. Gjennomsnittskostnaden er ca 115 CZK / dag, ca 1200 kr/ måned. Mat er ikke inkludert, men koster ca 60 kr / dag. Les mer om innkvartering på Vinařská her.

Priser & datoer 2023/2024

Skolepenger
Medisinprogrammet: 380 000 CZK
Tannlegeprogrammet: 400 000 CZK
Prisene refererer til kostnad per studieår, dvs. 2 semestre. Første året tilkommer flere obligatoriske avgifter, se informasjon nedenfor.
Søknadskostnader
Søknadsavgiftsavgift: 500,- NOK (inkl. øvingsmateriell)
 
Tenk på at valutakursen kan endres til du begynner din utdanning. Merk at Lånekassen kan benytte en annen vekselkurs ved sine utbetalinger.

Levekostnader

Pris per måned
Studentbolig(Vinařská): ca 1 300 NOK
Privat alternativ: ca 2-3 500 NOK
Øvrige utgifter: ca 3 000 NOK
Hvor store dine månedskostnader blir, kommer an på dine egne vaner. Tallene over er generelle estimater, Summen baseres på at du, som de fleste andre studenter, velger å dele leilighet med andre studenter.

Viktige datoer

Opptaksprøver 2023
Online 10/7
Deadline søknad: 26/5
Semesterstart
Studieåret 2023: September

Opptakskrav og søknadsprosess

Hvis du vil ha en ordentlig gjennomgang av søknaden til Masaryk University, er du hjertelig velkommen til å melde deg på til EduPlanets Medisin-webinar som holdes regelmessig. Vi går gjennom søknadsprosessene, opptakskrav og generell informasjon om alle medisinskolene vi samarbeider med, etterfulgt av en åpen spørsmålsrunde. For å registrere deg for webinaret, legg igjen navn, e-postadresse, telefonnummer og personnummer på linken over!

Opptakskrav

 • Vitnemål fra videregående skole med generell studiekompetanse
 • Minst 18 år gammel
 • Bestått opptaksprøven (se nedenfor)

Opptaksprøve

Du som søker medisinutdanning ved Masaryk University må ta en opptaksprøve. Vi på EduPlanet tilbyr deg å gjøre testen online. Det er flere datoer å velge mellom.

Testen består av tre delprøver i fagene biologi, kjemi og fysikk / matematikk. Hver deltest har 40 multiple choice-spørsmål med fem svaralternativer, hvorav ett er riktig. Hver delprøve tar 60 minutter. For å gjøre testen trenger du en enkel kalkulator, men du kan ikke ha med noe annet referansemateriale.

Du finner mer informasjon om hva som inngår i testen på skolens nettside.

Skolen tilbyr også et eget online kurs for forberedelse til denne opptaksprøven. Det er 3 ulike delkurs: biologi, fysikk og kjemi. Kursene koster 100 EUR per stk. Hvert kurs avsluttes med en test tilsvarende opptaksprøven og resultatet på denne vil gi deg informasjon om dine muligheter til å bestå. Ta kontakt for mer informasjon.

Studenthistorier

Bare hos oss

Personlig studieveiledning
Veiledning studiefinansiering

Ingen tillegg & Gratis hjelp
Bredt skoleutvalg

Språkkurs og Utenlandsstudier
Siden 1982